Kultur & Nöje.

2018-01-16 17:30
  • Efterfrågan har varit så stor att Jessica Hallbäck nu   börjat sälja sina konstverk. ”Det känns knäppt att så många gillar det. Men jag gissar att folk har tröttnat på all reklam”, säger hon.  Bild: Joann Kneedle
    Efterfrågan har varit så stor att Jessica Hallbäck nu börjat sälja sina konstverk. ”Det känns knäppt att så många gillar det. Men jag gissar att folk har tröttnat på all reklam”, säger hon.
  • Det senaste året har Jessica Hallbäck gjort succé med sina politiska konstverk i Stockholms tunnelbana.  Bild: Privat
    Det senaste året har Jessica Hallbäck gjort succé med sina politiska konstverk i Stockholms tunnelbana.

Tunnelbanekonst som feministisk civil olydnad

Med sin feministiska och samhällskritiska tunnelbanekonst har Jessica Hallbäck gjort succé det senaste året. Nu har hon över 11 000 följare på Instagram och har börjat sälja sina konstverk.

”Det känns konstigt att få betalt för att göra adbusts”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter ännu en omorganisation bestämde sig Jessica Hallbäck för att säga upp sig från sitt jobb i mediebranschen förra våren.

– De erbjöd mig ett nytt jobb, men jag tackade nej och började frilansa och satsa på min konst i stället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Har inte mött motstånd

Hon har målat i hela sitt liv och började göra gatukonst på allvar runt 2011. Hennes serie med ”Angry Animals” blev snabbt populär, och det senaste året har Jessica Hallbäck gjort succé med sina politiska konstverk på tunnelbanan. Begreppet adbusting innebär att förändra, eller förstöra beroende på vem man frågar, reklamtavlor och konst av dem.

Jessica Hallbäck vänder helt enkelt på reklamskyltarna som sitter i Stockholms tunnelbana och skriver snabbt sina egna politiska slagord, tankar eller korta kommentarer på baksidan av dem.

– Jag gillar att göra konst på ställen där man egentligen inte får göra det. Att utmana samhällsnormerna kring vad konst är. Det är en viktig del av mitt konstnärskap, för det handlar ju om att nå ut till en bredare massa än bara de som aktivt söker upp konst själva.

”Många backar mig”

Hennes Instagramkonto når nu över 11 000 följare och hon får ständigt hyllande kommentarer för sina politiska verk. Nu har hon dessutom börjat sälja konsten.

– Det var så många som frågade efter att få köpa. Jag hade inte tänkt göra business av det, men till slut började jag sälja ändå. Men jag vill inte göra massupplagor utan har handskrivit nästan allting.

Hon säljer något verk nästan varje dag.

– Det är skitkul. Jag får många fina meddelanden från folk som skriver att de köper för att jag ska kunna fortsätta göra konsten. Det känns bra, det är ju det som är syftet. Att jag får tid över. Samtidigt känns det ju lite konstigt att få betalt för att göra adbusts. Fler borde väl vara emot det egentligen, men jag har nästan inte mött något motstånd alls. Det känns knäppt att så många gillar det. Men jag gissar att folk har tröttnat på all reklam.

Nästan varje dag när Jessica Hallbäck åker tunnelbana så skapar hon ett nytt konstverk. Hon är förvånad över hur få andra passagerare som reagerar när hon river ner reklamskyltar i tunnelbanan och börjar skriva på dem.

– Jag gör det ensam mitt bland folk och ingen bryr sig. Det är väl typiskt svenskt, antar jag. Det har varit någon enstaka gång som någon blivit arg bara. En full snubbe sent på natten som var skitförbannad och började tjafsa och slog i väggen. Det var riktigt obehagligt, då pausade jag ett tag. 

Det är ju ändå olagligt att riva ner reklam. Är du aldrig rädd för att åka fast?

– Nej. Det jag gör på tunnelbanan är så snällt, och en så pytteliten del av all reklam som finns. Och jag vet att det är många som skulle backa mig om jag skulle åka dit.