Hoppa till innehållet

Tre frågor

Tre frågor till Erdogandockan

Bild: Skärmdump Twitter

Dagens ETC.

Erdogan-dockan som hängde utanför stadshuset i Stockholm blev förra veckan blev en internationell nyhet.

Dagens ETC fick ett snack med den kontroversiella plastprofilen om debatten och comebackryktena.

Ulf Kristersson (M) har kallat ditt tilltag för ”avskyvärt” och ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Hur känns det?

– Man blir ju lite hängig över att yttrandefriheten dinglar så löst. Men kött-Erdogan i Turkiet vill tacka för allt stöd han fått från ministrar, ledarskribenter och annat fint folk. ”Tack gullisar”, hälsar han.

Det rykas om att du rest dig efter skenavrättningen och kommer att delta i demonstrationen ”Nej till Nato” i Stockholm i helgen. Stämmer ryktet?

– Jag ska erkänna: Det har varit svårt att repa sig. Men jag ska göra allt i min dock-diktator-makt för att protestera mot Nato och skapa uppmärksamhet kring situationen i Turkiet och förtrycket av kurderna. Förresten är ”skenavrättning” verkligen ett starkt ord, fråga bara alla som torteras av auktoritära regimer.

Vad önskar du dig själv mest just nu?

– Jag är en docka, och senast jag kollade var det tillåtet i en demokrati. Jag skulle gärna vilja få finnas och göra min grej. Hang loose, diktator-haters!

”Nej till Nato”

Demonstration 21 januari, kl. 14.00 med start på Norra Bantorget i Stockholm.

Arrangör är Allians mot Nato, en sammanslutning av organisationer som samlas bakom demonstrationens paroller: Nej till Nato. Ingen allians med fascister. Nej till utlämningar och utvisningar. Nej till vapenexport. Nej till kärnvapen i Sverige.

Dockan - detta har hänt:

Torsdagen 12/1 hittades en upp och nervänd docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utanför stadshuset i Stockholm. Aktionen gjorde att talman Andreas Norléns möte i Ankara ställdes in. Flera politiker har fördömt aktionen, som de menar riskerar att försena Nato-processen. 

Bakom dockaktionen står aktivistgruppen Rojavakommitéerna, som beskriver sig som ett ”nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i Kurdistan”. 

Ämnen i artikeln