Boktips.

2016-10-08 17:00

Tio ungdomsromaner

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fortsättning


Jag lever, tror jag

Christine Lundgren

(Rabén & Sjögren)

Skriven från dag ett, när Kims bästa vän Moa går bort, till dag 218 är denna en genomgång av vad som händer när en känner sig halv, men fortfarande måste gå i skolan för att ta studenten, när en inte pallar gå till graven på dagen för att andra kan se ens känslor, och vad en gör när en helt enkelt inte vet hur en ska hantera så stor sorg.

Gudarna

Elin Cullhed

(Natur & Kultur)

Denna rasande, febriga debut handlar om Jane, eller Janne, för ingen heter Jane i Tierp, hennes vänner Bita och Lilly. De har tröttnat på att ingen tar deras kön på det allvar de förtjänar. De klubbar igenom att de inte längre är tjejer, de är gudar. När Janne och Bita får veta att Lillys pojkvän har våldtagit henne, och ingen tror dem, bestämmer de sig för att ta saken i egna händer.

Middagsmörker

Charlotte Cederlund

(Opal)

När 16-åriga Aíli blir föräldralös tvingas hon flytta hem till sin morfar som hon aldrig har träffat i djupaste Norrland, till samebyn Idijärvi. Spännande fantasyroman som skildrar en för många okänd kultur och som problematiserar såväl storsvenskens kolonisering av Sápmi som vem som har rätten att kalla sig same.

Det finns ingenstans att fly

Ester Eriksson

(Kartago)

Semi-självbiografisk serieroman om konstskolestuderande Olivia som efter att hennes mamma gått bort och med en pojkvän som ingenting förstår får en tillvaro som blir för svår att hantera En dag kulminerar allting och Olivia läggs in på psykakuten.

(M)ornitologen

Johanna Thydell

(Alfabeta)

Augustprisvinnande Johanna Thyrdell är tillbaka, nu med en bok om Moa vars mamma stack när hon var två men som nu 14 år senare vill ha kontakt. Kan en någonsin förlåta, eller för den delen, förstå ett sådant svek? Och hur mycket bättre hade livet faktiskt varit om mamma Hedvig hade stannat?

Ingen normal står i regnet och sjunger

Sara Ohlsson

(Gilla böcker)

Charlie är som Ellas extramamma, nästanbrorsa och bästa vän i en enda människa. De har så gott som alltid känt varandra och gör allting tvärtom tillsammans. Ella värker av dans, fylla och drivs av FOMO. Och elektrisk kärlek, men inte till sin pojkvän, utan snarare till Charlies tjej Niki. Vänskapskonflikten får uppfriskande nog ta större utrymme än sexualiteten, vilken lämnas så gott som normaliserat okommenterad.

Sagan om Turid – Krigstid

Elisabeth Östnäs

(Berghs)

Denna trilogi avslutas i år med de två sista delarna om konungadottern Turid i vikingatid. Visserligen en historisk roman, men för att förstå samtiden behöver en känna till det förflutna, och kvinnors roll har ständigt förminskats i historieböckerna. En välkommen, och välskriven, skildring om en tid vars historieåtergivning har varit extremt mansdominerad.