Kultur & Nöje.

2018-08-30 18:58
”Kvinnorna spelas av den högklassiga kvartetten Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen and Mary Steenburgen som injicerar charm och pondus i sina karaktärer men även (en för en komedi lagom dos av) sårbarhet. ”
”Kvinnorna spelas av den högklassiga kvartetten Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen and Mary Steenburgen som injicerar charm och pondus i sina karaktärer men även (en för en komedi lagom dos av) sårbarhet. ”
Puffetikett
Dagens ETC

Tajming och samspel lyfter tunt manus

Chardonnay, baksäteshångel och en alldeles lagom låg humornivå när en bokklubb med Jane Fonda och Diane Keaton i spetsen bestämmer sig för att läsa “Fifty shades of Grey”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Diane, Vivian, Carol och Sharon har varit vänner sedan collegeåren på 1960-talet och har ända sedan dess lyckats hålla liv i en chardonnay-indränkt bokcirkel. Det är Vivian (Jane Fonda), framgångsrik hotellägare och den enda av de fyra sextiofemplusarna som för tillfället har något sexliv, som tar med sig “Fifty shades of Grey” till en av de månatliga träffarna. Romanen om Anastasia Steele och Christian Greys romans med inslag av bondage blev för några år sedan en miljonsäljande succé som över en natt gjorde det mer socialt acceptabelt att prata om smisksex. Någon kritikerfavorit blev dock inte “Fifty shades” och bokcirkelns övre medelklasskvinnor tar sig an romanen med en mix av rynkade näsor och fniss.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Det dröjer inte länge innan kvartetten dragits in i de smaskiga sexskildringarna och det börjar avspeglas i deras egna liv. Kanske inte i form av dominanslekar men i nyfikenhet inför hur egna relationer kan piggas upp eller utforskas.

Kvinnorna spelas av den högklassiga kvartetten Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen and Mary Steenburgen som injicerar charm och pondus i sina karaktärer men även (en för en komedi lagom dos av) sårbarhet. Det är samspelet mellan de fyra som är filmens behållning. Smågnabbet över fem glas vin i soffan. Retsamma men kärleksfulla kommentarer om allt från döda makar till silikonbröst. Oblyga skämt om cykelsadlar och glidmedel.

Det strösslas med sexuella insinuationer och metaforer i “Book Club”. Nivån på skämten är överlag låg, både i meningen “under bältet” och inte “inte så originella”. Den humorrepertoaren funkar dock perfekt i den här sammansvetsade gruppen. (“Viagra i ölen”-scenen kunde ha strukits, gäsp.) Tajmingen mellan skådespelarna är suverän, likaså deras förmåga att utstråla värme och liv. Utan det hade det rätt tunna manuset i kombination med uppenbara CGI-bakgrunder över Arizona riskerat ett klumpigt pladask.

Fyra framgångsrika, välmående, kvinnor med ett rikt socialt liv börjar alltså plötsligt intressera sig väldigt mycket för män. Är budskapet att de egentligen alltid kommer att vara olyckliga om de inte har en man vid sin sida? Nej, de här kvinnorna är tillfreds med livet även utan män. Å andra sidan så piggar väl ett baksäteshångel eller en kvällstur med en stilig pilot på en uppblåsbar svan alltid upp? Den sexiga stämningen i boken, och konversationerna den sätter igång vännerna emellan, ger dem alla en liten puff mot att vara mer öppna för sex, romantik och kärlek.

För att vara en film som kretsar kring en erotisk roman och dejtande visas otroligt lite hud. Hade filmens karaktärer varit 30 år yngre hade det varit en annan femma så klart, just därför hade det inte gjort något om de vågat sig på att visa en skinka eller mage iallafall. Nu blir en arm istället Book Clubs mest uppmärksammade kroppsdel – och det är faktiskt otroligt fint.

Book Club

Betyg: 4 av 5

Regi: Bill Holderman.

Medverkande: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson, Richard Dreyfuss, Ed Begley Jr, med flera.

Filmen har svensk premiär i morgon.