Kultur & Nöje.

2017-11-02 18:00
Bild: Svt

SVT:s Första dejten är obekvämt - och så fint

Tv-tipsare Julia Skott om veckans bästa program. 

Första dejten (SVT1, SVT Play)

Bild: Svt

Det är så obekvämt men också så fint. Ett dejtingprogram utan knasiga premisser – förutom förstås att blinddejten filmas. Två singlar berättar lite för kameran om sina tankar om kärlek, äter middag ihop, och sedan får de berätta om de tänker träffas igen.

De är vanliga människor med allt vad det innebär av störighet, nervositet, egenheter och bakgrund, och de är inte där för att ”vinna” eller bevisa något. De vill träffa någon och tänker att alla sätt är bra utom de dåliga, typ.

Jag förstår mig inte riktigt på den italiensk-brytande hovmästaren med det fluffiga håret, men man kanske behöver något slags inramning om man inte har en regelrätt programledare. Helt ologiskt gillar jag däremot bartendern jättemycket. Han kommer säkert vara den som slutar serien med att hitta kärleken via fan-brev.

Stranger Things (Netflix)

Bild: Netflix

Egentligen jättekonstigt att tipsa om, för sannolikt satt många uppe och plöjde igenom hela säsongen i ett svep och suktar redan efter säsong tre. Men det känns som att det vore tjänstefel att inte ha med det. Någon kan ju ha varit bortrest och missat att det kommit igång igen. Så. Då var det gjort.

Last Week Tonight (HBO Nordic)

Bild: HBO

John Oliver, tidigare korrespondent (eller kanske ”korrespondent”) hos Jon Stewart när han ledde The daily show, har sedan några år tillbaka sitt eget nyhetsprogram där han kommenterar, ja nyheter. Det är roligt, tillgängligt, och många gånger ganska frustrerande eftersom det mesta som händer i världen tenderar att vara mer eller mindre obehagligt.

Tips, om du inte har HBO: Last Week Tonight finns också på Youtube, där de lägger upp hellånga klipp, upp till en halvtimme – och ibland material som inte ens gått på tv – av Oliver som förklarar stora skeenden både pedagogiskt och syrligt. Allt från informationsläckor och Weinstein-skandal till hur ränta eller brottsplatsundersökningar funkar.