Hoppa till innehållet

Kulturdebatt

Stockholms universitet, dra tillbaka inbjudningarna

Bild: TT, AP/TT (montage)

Dagens ETC

Två av gästerna på på Stockholms universitets symposium i veckan representerar akademiska institutioner som samarbetar med israelisk militär och vapenindustri: Tel Aviv university och Weizmann institute.

De bör inte vara välkomna, skriver debattörerna.

Kommentera

Den 13-14 juni arrangerar Stockholms Universitet tillsammans med Oskar Klein Centre och Kungliga Vetenskapsakademin ett symposium om den snabba utvecklingen av storskaliga undersökningar inom tidsdomän-astronomi. Det är en till synes oskyldig akademisk sammankomst där forskare från hela världen samlas för att diskutera kosmiska explosioner och andra övergående fenomen. 

Bland de inbjudna gästerna finner vi representanter från Tel Aviv University och Weizmann Institute, två institutioner som inte bara är ledande inom vetenskap utan även djupt involverade i de israeliska ockupationsstyrkornas apparat. Detta väcker allvarliga etiska och moraliska frågor som inte kan ignoreras.

Avishay Gal-Yam från Weizmann Institute of Science och Ehud Nakar från Tel Aviv University är två av de inbjudna talarna. Dessa institutioner, trots sitt akademiska anseende, har en väl dokumenterad historia av att samarbeta med de israeliska ockupationsstyrkorna och säkerhetssektorn.

Weizmann Institute, en forskningsinstitution med anor tillbaka till 1934, har etablerat Kiryat Weizmann, en högteknologisk vetenskapspark som fungerar som en brygga mellan institutet och privata företag, inklusive israeliska vapenföretag som Rafael och Elbit. Denna vetenskapspark hyser bland annat det Nationella laboratoriet för utveckling av rymdkameror, som arbetar på teknik för att upptäcka mål fotograferade av drönare, teknologi utvecklad i samarbete med Ben-Gurion University. Denna teknologi används sedan av de israeliska ockupationsstyrkorna i ockuperade Palestina och marknadsförs sedan globalt som ”fält-testad” eller ”battle proven”, att den testats i verkligheten på palestinier.

Tel Aviv University är inte heller oskyldigt. I juli 2023 tillkännagav universitetet ett nytt partnerskap med de israeliska ockupationsstyrkorna genom det prestigefyllda ”Erez” – BA-programmet för officerare i stridande militära enheter. Detta program integrerar militär och akademisk utbildning, vilket förvandlar studenter till ”elitkrigare”.

Universitetets Institute of national security Ssudies (INSS) är en annan institution som arbetar nära den sionistiska regimen och ockupationsstyrkorna, utvecklar juridiska och politiska riktlinjer för att bekämpa BDS-rörelsen och andra kritiker av Israel genom att använda metoder som underrättelseinsamling, smutskastning och sabotage av aktivister.

Dessa fakta belyser hur djupt dessa akademiska institutioner är involverade i regimens militära komplex och ockupationen av Palestina. Det är därför högst olämpligt och oetiskt att Stockholms universitet välkomnar representanter från dessa institutioner till ett akademiskt evenemang. Genom att ge dem en plattform legitimerar och normaliserar vi deras handlingar och den roll de spelar i det pågående folkmordet i Gaza, ockupationen av Palestina och förtrycket av det palestinska folket.

Stockholms universitet bör stå för akademisk integritet och mänskliga rättigheter. Att tillåta dessa talare att delta i symposiet är ett svek mot dessa värderingar. Vi uppmanar Stockholms Universitet att dra tillbaka inbjudan till representanter från Tel Aviv University och Weizmann Institute och därigenom skicka en tydlig signal om att vi inte tolererar akademiskt samarbete som bidrar till folkmord, militärt förtryck och ockupation.

Låt oss stå upp för rättvisa, mänskliga rättigheter och akademisk integritet. Stockholms Universitet har en skyldighet att agera ansvarsfullt och säkerställa att deras evenemang inte används som plattformar för att främja eller legitimera militära övergrepp i synnerhet för de som representerar institutioner som är medskyldiga i folkmord.

Vi kräver att arrangörerna gör det rätta och drar tillbaka inbjudningarna till representanterna från Tel Aviv University och Weizmann Institute!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.