Hoppa till innehållet

Israel

Israels Eurovisionbidrag uppträdde på ockuperade Krim

Bild: Press Eurovision, Skärmdump Instagram (montage)

Dagens ETC

Eden Golan, den rysk-israeliska artist som representerar Israel under Eurovision i Malmö, uppträdde på det ockuperade Krim 2016. Året dessförinnan deltog hon i ryska Junior-Eurovision.

Under gårdagskvällen presenterades Israels Eurovision-bidrag. Det blir den rysk-israeliska Eden Golan som representerar landet i tävlingen som äger rum i Malmö i maj. 

Eden Golan är 20 år och uppvuxen i Moskva, där hon haft en framgångsrik karriär som artist. 2015 tävlade hon om att representera Ryssland i Junior Eurovision Song Contest. Året efter framträdde hon på Krimhalvön, som 2014 ockuperades av Ryssland. 

För två år sedan flyttade hon tillbaka till Israel.

Nu kritiseras hon på plattformen X, (före detta Twitter). En användare skriver:

”2016 fick Eden Golans föräldrar sitt barn att uppträda på det ockuperade Krim efter att det olagligt annekterats och det anordnats många  propagandistiska, ryska shower där. Den 20-åriga sångerskan har inte uttalat sig om invasionen av Ukraina eller om sitt arbete i Ryssland efter att hon fyllt 18”. 

Eden Golan har även varit med i det ryska bandet ”The Cosmos Girls”. Till tidningen ”The times of Israel” säger hon, angående sin Eurovision-medverkan: “Det är en dröm, särskilt det här året, när det har ännu större betydelse.”

Efter Rysslands invasion av Ukraina blev landet avstängt från Eurovision. Nu har artister från flera länder, bland annat Sverige, Finland och Island, arrangerat upprop för att även Israel ska utestängas från tävlingen, på grund av det krig landet bedriver i Gaza.