Hoppa till innehållet

Litteratur

Skräcken är här

Del av omslaget till samlingsvolymen Skuggan på världens botten av Thomas Ligotti, utgiven av H:ström Text Kultur förlag.
Del av omslaget till samlingsvolymen Skuggan på världens botten av Thomas Ligotti, utgiven av H:ström Text Kultur förlag.

Dagens ETC.

Samtidens bästa skräckförfattare heter Thomas Thomas Ligotti. Han är i det närmaste okänd i Sverige trots att han har ett enormt inflytande på populärkulturen. Dagens ETC:s Rasmus Landström guidar i ett mörkt författarskap där det existentiella skrämmer mer än monstren.

Skräckgenren har i ärlighetens namn inte utvecklats särskilt mycket sedan Edgar Allan Poes dagar. Som läsare skräms vi fortfarande av svajande kristallkronor, gotiska slott och röster inifrån väggarna. Själv både ser och läser jag osunt mycket skräck men på senare år har jag känt en slags mättnad. Jag har numera svårt att hålla isär skräckfilmerna jag har sett; i princip alla innehåller samma tröttsamma ingredienser. Ett hemsökt hus, en flicka med svart hår över ansiktet och dörrar som oförklarligt slår igen i åskådarens ansikte. Ständigt dessa förbannade dörrar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln