Hoppa till innehållet

Litteratur

Skoningslöst om adoptionsindustrin

Rasmus Landström har läst Maja Lee Langvads bok Hon är arg: ”Det är en märklig bok – en blandning mellan ett reportage, självbiografi och dikt där varje stycke inleds med orden ’hon är arg’”.
Rasmus Landström har läst Maja Lee Langvads bok Hon är arg: ”Det är en märklig bok – en blandning mellan ett reportage, självbiografi och dikt där varje stycke inleds med orden ’hon är arg’”. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Maja Lee Langvads bok Hon är arg är en märklig blandning mellan långdikt och inträngande granskning av adoptionsindustrin. Det är en bok som inte kommer lämna någon oberörd. Dagens ETC:s Rasmus Landström har läst vårens viktigaste reportage.

I Maja Lee Langvads bok Hon är arg. Ett vittnesmål om transnationell adoption finns en scen som ger mig sömnproblem. Där berättas om en ung sydkoreansk kvinna som jobbar som städerska för en minimilön. En dag blir hon gravid. Kort därefter överger pojkvännen henne och hon slängs ut av sin familj. Förtvivlad söker hon sig till ett hem för ensamstående mödrar som ägs av adoptionsbyrån Holt’s International Child Agency. Där blir hon väl omhändertagen. Men när hon ska föda kommer en man från Holt’s in i hennes rum. Han försöker övertala henne att adoptera bort barnet. Tillsammans med överläkaren på avdelningen får han henne att skriva under ett papper om adoption. Några timmar senare inser kvinnan vad hon har gjort. Men nu finns ingen möjlighet att ångra sig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln