Hoppa till innehållet

Samtalet

Hyllade regissören: "Sameblod är en kärleksförklaring"

Filmen Sameblod är en kärleksförklaring till en äldre generation samer. "För mig betyder det jättemycket vad de tycker och tänker. Det känns väldigt betydelsefullt att få visa den här i Sverige och i Norge", säger regissören Amanda Kernell.
Filmen Sameblod är en kärleksförklaring till en äldre generation samer. "För mig betyder det jättemycket vad de tycker och tänker. Det känns väldigt betydelsefullt att få visa den här i Sverige och i Norge", säger regissören Amanda Kernell. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

I internationellt hyllade Sameblod möter den svindlande vackra fjällmiljön en brutal och rå raspolitik. ETC ringde upp regissören Amanda Kernell för ett samtal om en svensk skamfläck.

Filmen börjar med en begravning. Elle Marjas syster ska begravas. Klädd i traditionella samiska kläder. Elle Marja kallar sig numera Christina och säger ännu att hon kommer från Småland istället för Sápmi. När släktingar pratar med henne på sydsamiska säger hon att hon inte förstår. De båda systrarnas livsval skildras i filmen Sameblod som i veckan visades för första gången i Sverige, när den gick upp på Göteborgs filmfestival.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln