Hoppa till innehållet

Recension

Recension: Håller nyutgivna klassikern ”Andarnas hus”?

”Andarnas hus”, från 1982 som nu kommer i nyutgåva, är en mycket politisk roman om kön och klass som kretsar kring tre generationer i en välbeställd familj från tidigt 1900-tal fram till 70-talets militärkupp.
”Andarnas hus”, från 1982 som nu kommer i nyutgåva, är en mycket politisk roman om kön och klass som kretsar kring tre generationer i en välbeställd familj från tidigt 1900-tal fram till 70-talets militärkupp. Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Isabel Allendes Andarnas hus som nu ges ut på nytt är en modern klassiker, känd för sina magiska inslag. Men vad fyller magin egentligen för funktion i denna politiska roman som spänner över tre generationer?

Magisk realism är en inom litteraturvetenskapen ganska omdebatterad term som det är svårt dra några fasta gränser kring. De flesta är dock överens om att det är en beskrivning av en litteratur där övernaturliga inslag beskrivs som en mer eller mindre accepterad del av den vardagliga, realistiska verkligheten. Då termen först började användas om sydamerikansk litteratur har den kommit att förknippas med icke-västerländsk, postkolonial litteratur, även om vissa menar att det finns magisk realism hos såväl Franz Kafka som Selma Lagerlöf. Detta har lett att ”magisk realism” blivit ett populariserat begrepp som ibland slentrianmässigt används till exempel i förlagens marknadsföring av icke-västerländsk litteratur för att signalera exotism till de västerländska läsarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln