Kultur & Nöje.

2021-02-16 09:30
Bild: Johan Nilsson/TT / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Politikernas order till biblioteket: Ta bort hbtq-inlägget

Biblioteket i Svalöv berättade stolt om sin hbtq-certifiering på Facebook. Då beordrade den politiska ledningen att inlägget skulle tas bort omedelbart.

Biblioteket har nu kärleksbombats av Svalövsbor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I början av veckan gick biblioteket i Svalöv stolt ut med nyheten: Personalen hade genomgått en kurs och blivit hbtq-certifierad. Utbildningen, som hålls av RFSL, handlar bland annat om rättigheter för och bemötande av hbtq-personer.

Men alla verkar inte vara stolta över bibliotekspersonalens nya kunskaper. På onsdagen kallade bildningschef Hans Dahlqvist personalen till ett möte där han meddelade att han hade fått ordern från sin chef, kommunchef Stefan Larsson, att Facebookinlägget måste avpubliceras. Även de regnbågsflaggor som hade tagits fram med anledning certifieringen skulle tas ner.

Sydsvenskan var först med att rapportera om händelsen. Till tidningen förklarar Hans Dahlqvist att han upplevde beslutet som politiskt:

– Som jag förstått det var det ytterst ett politiskt beslut som jag förmedlade vidare. Det jag kommunicerade var att man fick ta bort den marknadsföring som var kopplat till HBTQ-certifieringen, säger Hans Dahlqvist.

Inte första gången

Exakt vem som ligger bakom beslutet är oklart, enligt Sydsvenskan, men kommunchef Stefan Larsson och Teddy Nilsson (SD) är båda inblandade. Beslutet ska delvis grundats i ett beslut som togs 2018 om att inte hbtq-certifiera kommunen. Politiker som tidningen har intervjuat framför också tvivel kring huruvida utbildningen har upphandlats i enlighet med gällande lagstiftning. Enligt Sydsvenskan står dock staten för kostnaden. Hbtq-certifieringen är en del av det bidrag på 1,6 miljoner kronor till biblioteksverksamhet 2018–2020 som det statliga Kulturrådet betalat till Svalövs kommun.

”Konkret problem”

Sedan förra valet är Sverigedemokraterna Svalövs ledande parti, med stöd från M, KD och L. Att SD-ledda kommuner har svårt med hbtq-certifieringar och regnbågsflaggor är dock ingen nyhet. På SD-politikers begäran plockade biblioteket i Mölnlycke i augusti 2018 ner prideflaggor som partiet hävdade var politisk propaganda. Året efter ville SD i Täby tog stoppa ett evenemang där en författare skulle tala om normkritik och hur det är att leva som transperson på biblioteket.

Biblioteksbladet, som har uppmärksammat flera av SD:s försök att styra biblioteken bort från att syssla med hbtq-frågor, har pratat med Eleonor Pavlov, barnbibliotekarie i Lund och medlem i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med hbtq-relaterade frågor. Enligt henne är det tydligt att kommuner där SD har en framskjuten position utmärker sig.

– Det blir ett konkret problem i och med att de har något att säga till om på allt fler platser, säger hon till Biblioteksbladet.

Kärleksbombning

Som en protest mot det politiska beslutet kärleksbombades biblioteken i Svalöv i helgen med hjärtan och regnbågsflaggor. Initiativtagaren heter Britta Abotsi. Hon är aktiv vänsterpartist men säger till Sydsvenskan att hon agerar som boende i kommunen.

– Jag tyckte det var sorgligt och tråkigt att inte det ska promotas och visas upp. Inte för att bibliotekarier behöver det mer än andra, men vi behöver alla öva oss i hur vi bemöter varandra. Sedan hoppade många på, säger hon till tidningen.

Svalövsbygdens pastorat har varit aktivt i stöttandet av biblioteket, precis som ett församlingshem och flera privatpersoner.