Kultur & Nöje.

2020-07-31 16:30
Bild: Press
Puffetikett
Dagens ETC

Petter säljer sina sneakers – till förmån för flyktingar

Tre frågor till Petter, som på söndag säljer sina 150 par sneakers till förmån för flyktingar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur uppstod idén? 

– Jag fick en förfrågan att vara med i en swishkampanj som 2HelpingHands planerade. Jag tackade ja, men i nästa sekund kom tanken upp hur man skulle kunna maxa det här betydligt mycket mer och dessutom dra mer uppmärksamhet till vad 2HelpingHands faktiskt gör eftersom jag tycker att Eva som startat organisationen gör ett viktigt arbete. Sen har jag genom mina många år som artist, och i den musikkultur jag tillhör, skaffat mig många sneakers. Air Jordan har nästan varit som en religion för mig. Jag har onekligen ett stort intresse för sneakers men vill påstå att jag knappt använder de här idag och med ett overkligt överflöd använder jag gärna dem till något bättre. Så jag tog hjälp av Peter från Sneakersnstuff för kvalitetssäkring och prissättning. Förhoppningen är att bli av med allt men blir det något över kommer 2HelpingHands skeppa dem Grekland, Frankrike och Syrien.

Är det något par som har betytt särskilt mycket för dig?

– Jag har några speciella skor som jag haft på väldigt betydelsefulla spelningar och som är minnesvärda för mig. Till exempel de jag hade när jag öppnade på Roskilde på stora scenen 2008, eller när vi firade 15 år för debutskivan ”Mitt Sjätte Sinne” på Tyrol på Gröna Lund. Men jag har nog haft en ganska kärleksfull relation till samtliga. Vissa har jag köpt efter jag romantiserat hur de skulle se ut på mig, men sen har jag testat dom hemma och känt att…. ”nja det här blev lite fel”, eller ”dom här ska jag ha då när jag gör den showen”, men sen har de stannat i kartongen och blivit liggande oanvända. Så det är med kärlek jag säljer dem vidare och med de intjänade pengarna hjälper vi förhoppningsvis några andra människor i nöd.

Vad har du på fötterna idag? 

– Idag är jag en mycket klassisk sneakersperson, jag har några få par jag växlar emellan och sliter gärna ut skor, att de ser supernya ut är inte längre viktigt för mig. Jag tror mycket förändras med ålder men även när man har många barn. Jag gillar klassiska Adidas shelltoe eller Air Jordan 4.

Skorna säljs på Petters restaurang Käk på Hornsbruksgatan i Stockholm, mellan klockan 14 och 17 söndag den 2 augusti. Skorna är i storlek 43-44.