Kultur & Nöje.

2017-07-16 11:00
Glasobelisken på Sergels torg, den så kallade ”Pinnen”, som egentligen finns med i denna bild, kan bli problematiskt att visa på nätet.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Glasobelisken på Sergels torg, den så kallade ”Pinnen”, som egentligen finns med i denna bild, kan bli problematiskt att visa på nätet.

Offentlig konst IRL – men inte på nätet

Att ta kort på offentliga kostverk och lägga ut dem på internet är inte tillåtet, om du inte har konstnärernas samtycke. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast när de nu dömer föreningen bakom offentligkonst.se till 750 000 kronor i skadestånd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den ideella föreningen Wiki­media har drivit ett projekt där de kartlagt offentlig konst i Sverige. På offentligkonst.se har föreningen publicerat bilder av konstverk från gator och torg. Att detta skett utan att konstnärerna tillfrågats uppskattades inte av föreningen BUS, Bildupphovsrätt i Sverige.

BUS stämning av Wikimedia, som ledde till en internationellt uppmärksammad rättstvist, har nu fått sitt slut. 750 000 kronor ska Wikimedia betala i skadestånd, och därutöver följer ett hot om vite om bilderna fortsätter att finnas på webbsidan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Utfallet är tragiskt, eftersom konsten nu inte längre är lika tillgänglig och offentlig. Från Wiki­media Sveriges sida har vi velat ge konsten den synlighet den förtjänar. Det är mycket märkligt att det i en digitaliserad värld inte är okej att dela bilder digitalt, om det på bilden skymtar ett offentligt konstverk, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

”Seger för konstnärer”

Enligt upphovsrättslagen är det tillåtet att ta bilder av alla konstverk som finns på gator, torg och i parker. Däremot är det inte tillåtet att skapa en samling av bilder upplagda på internet, på så sätt som skett genom data­basen offentligkonst.se. BUS menar att detta är en seger för alla konstnärer.

– Vi vill ha inflytande över hur våra verk används och är beroende av att kunna få betalt även när användningen sker i den digitala miljön, säger Åsa Berndtsson, ordförande i BUS.

Wikimedia Sverige försöker nu genom folkfinansiering få ihop pengarna så att skadeståndet kan betalas och har startat en kampanj för att få till en lagändring.