Kultur & Nöje.

2018-06-02 19:20
Mina Dennert  Jonatan Fernström
Mina Dennert

Ny bok från antirasistisk nätrörelse

Mina Dennert, som grundade rörelsen #jagärhär, har just släppt antologin ”#jag­ärhär – 97 röster om mod”. I boken berättar både kända och okända personer om sitt eget mod och var det kommer ifrån.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Hur gick urvalet och insamlingen av material till?

– Det var tänkt som en kampanj under Bokmässan i Göteborg 2017, där vi bad både mässbesökare och våra medlemmar i Facebookgruppen om att dela med sig av sina berättelser kring mod. Vi tänkte att det skulle vara klart på en vecka, men fick vi jobba i tre månader med bara insamlandet. Vi har försökt hitta så många olika berättelser som möjligt och även tänkt lite kring vem som berättar för att få den här bredden på bidragen.

På ett annat förlag kommer just nu en bok som heter ”Om farfar hade stannat där, så hade jag inte funnits här – 67 röster om ursprung”. Även det är ju en bok som uppstått ur en kampanj i sociala medier. Är det en slump eller hänger de här böckerna samman på något sätt?

– Gör det? Det har jag inte sett! Men vad roligt, den boken vill jag köpa! Det är en slump men sådant här är inte något ovanligt. Det är ju så med idéer och vi är många som går runt med samma tankar nu.

#Jagärhär har bildats för att jobba för ett bättre debattklimat inte bara i Sverige. Men samtidigt har er organisation fått kritik för att ert interna debattklimat inte ska vara så öppet och bra. Vad säger du om det?

– Vi har inte fått kritik från någon seriös aktör. Men vi tänker mycket på det ändå och det är ju precis varför vi finns. För att förändra debattklimatet. Vi har två moderatorer varje dag som kollar så att alla aktioner går till som de ska och ingriper om det uppstår något problem.

– Vi är 75 000 medlemmar i Facebookgruppen och har funnits i över två år. Det är tvärtom helt fantastiskt hur fint det fungerar. De ”artiklar” som cirkulerar på nätet härstammar från alternativa medier samt ett par bloggare som har betalt för att skriva den här typen av texter. Det material de lyfter fram – som de påstår ska komma från oss – är sådant som de klipper och klistrar ihop.

– Det är så nättrollen jobbar. De går in för att störa, förstöra och trötta ut dem vars åsikter de inte gillar. I det ingår också att hota och skrämma. Både jag själv, min familj, mina grannar och våra samarbetspartners har varit utsatta för attacker, som alla har till syfte att skrämma oss till tystnad.

Läs vidare på nästa sida: De berättar i nya boken

#Jagärhär

l Startade som en grupp på Facebook 2016 och drivs i dag av en ideell förening. Facebookgruppen med samma namn har cirka 75 000 medlemmar. #Jagärhär är religiöst och partipolitiskt obunden. Föreningen och dess grundare har fått flera priser för sitt arbete för ett mer inkluderande samhälle, bland annat Faktum­galans integrationspris 2016 och Anna Lindh-priset 2017.