Kultur & Nöje.

2014-01-21 13:42
Hur ska ett sådant här krig ta slut? Själv har Jeremy Scahill inget givet svar. ”Men jag vill gärna att debatten fortsätter”, säger han.
Hur ska ett sådant här krig ta slut? Själv har Jeremy Scahill inget givet svar. ”Men jag vill gärna att debatten fortsätter”, säger han.

Nominerad för film om ett smutsigt krig

Dirty wars är Oscarsnominerad som bästa dokumentärfilm. Den handlar om hur USA utkämpar sitt krig mot terrorismen med hemliga specialstyrkor och bestyckade drönare.
  – Idag skapar vi fler fiender än vi dödar terrorister, säger journalisten Jeremy Schahill.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jeremy Scahill arbetade som journalist i Afghanistan när han fick höra om hur hemliga amerikanska förband gjorde nattliga, blodiga räder. Och om hur drönarkriget ständigt utökades.

– Jag upptäckte ett annat krig bakom det officiella mot terrorismen, dolt bland skuggor, säger han för att prata om den nu Oscarsdominerade dokumentären Dirty wars, som också finns som bok med samma titel.

 Jeremy Scahill är kompromisslös i sin kritik av USA:s nuvarande ledning.

 – Bush-administrationen var en laglös enhet, men Obamas har utökat det hemliga kriget, Obama har tagit det värsta från föregångaren och försökt ge det legitimitet. Alltså gammalt vin upphällt i en ny flaska. Detta från en utbildad advokat som tilldelats Nobels fredspris. Faktum: Obama leder ett globalt lönnmordsprogram. Han hävdar dessutom att det är rättfärdigt.

 

"Det finns ett stöd för drönare"

3 000-4 700 människor tros ha dödats under Obamas drönarkrig. Men det har inte fått den amerikanska opinionen att svänga, konstaterar Scahill.

– Tyvärr. Det finns ett stöd för drönare, även bland liberaler. Administrationen har övertygat många om att drönare är kliniska och riskminimerande och att bara ett fåtal civila har dödats.

 

”Nödvändig debatt”

Så vem är ansvarig för räder och tortyrlika förhörsmetoder? För tusentals döda, inklusive amerikanska medborgare (2011 dödades predikanten Anwar al-Awlaki och dennes 16-årige son av drönare i Jemen)? För kränkningar av andra länder?

– Ingen. Teoretiskt ska specialstyrkorna granskas av kongressen, men där vill ledamöterna inte ställa frågor.

Dokumentären avslutas med ett antal frågor, varav en: Hur ska ett sådant här krig ta slut? Själv har Scahill inget givet svar.

– Men jag vill gärna att debatten fortsätter. Den är helt nödvändig.

Jeremy Scahill

• Född 1974, lever i New York och arbetar på tidningen The Nation, där han är specialiserad på frågor som rör nationell säkerhet.

• Har rapporterat från både Irak och Afghanistan.

• 2008 kom hans bok Blackwater som väckte stor uppmärksamhet genom att granska det privatiserade kriget, hur USA anlitar företag med oklar juridisk status för att utföra uppdrag i konfliktzoner.

• Aktuell med både boken och filmen Dirty wars: The world is a battlefield, där den senare är Oscarsnominerad.

• Mer information finns på dirtywars.org.