Kultur & Nöje.

2019-09-30 17:00
  • I enmansföreställningen ”Hemma hos dig med Carl Olof” använder koreografen Carl Olof Berg hemmet som scen. ”Att uppträda där är ingenting nytt. Men här tänkte jag att det bara ska vara min kropp, jag som kommer själv”, säger han. Bild: Erik Lindvall
    I enmansföreställningen ”Hemma hos dig med Carl Olof” använder koreografen Carl Olof Berg hemmet som scen. ”Att uppträda där är ingenting nytt. Men här tänkte jag att det bara ska vara min kropp, jag som kommer själv”, säger han.
  • Magdalena Holdar, lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, menar att hemma-konsten  är del av en lång tradition.  Bild: Privat
    Magdalena Holdar, lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, menar att hemma-konsten är del av en lång tradition.
Puffetikett
Dagens ETC

När ­scenen är ditt ­hem

För en kopp kaffe får du låna hem Carl Olof Berg och hans dansföreställning till ditt vardagsrum. Men kan du ­fortfarande ta hem en akvarell för samma pris som ett paket cigg?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I höst kan du se koreografen Carl Olof Berg uppträda i en lägenhet nära dig – varför inte din egen? Det spelar ingen roll om du bor i studentrum, paradvåning, torp eller villa, alla kan låna hem soloföreställningen ”Hemma hos dig med Carl Olof”.

Den svenska koreografen Paloma Madrid har varit en inspirationskälla för Carl Olof Berg, likaså det svenska bibliotekssystemet.

– Man ska låna de här berättelserna och inte betala för att jag ska uppträda. Du som lånar, du öppnar ditt hem, du köper inte min berättelse utan lånar mig. Den ödmjukheten kändes som en viktig plattform för att få göra de här berättelserna.

Vilka förberedelser måste den som lånar göra?

– Ingenting. Man behöver varken städa eller flytta några möbler. Och du väljer om du vill vara själv eller bjuda hem så många du vill. Och så får du ett lånekort och har rätt till två omlån efter föreställningen.

Del av en trend

Carl Olof Berg är inte ensam om att flytta kulturen från institutioner till bostäder. Under sommaren var den svenska musikern Anders Teglund på hemma hos-turné där den som hade ett piano kunde boka in honom för en spelning. I dagarna flyttar fem Dramaten-skådespelare in i en evakueringslägenhet vid Hötorget och publiken bjuds in för att skärskåda familjelivet på nära håll. Pjäsen bygger på Jean Cocteaus ”De förskräckliga föräldrarna” och Rebecka Hemse står för idé och regi.

Att låta kulturen flytta in i hemmet är inget unikt för vår tid, menar Carl Olof Berg.

– Att använda hemmet som scen, det har vi gjort så länge vi har haft hem, tänker jag – diktuppläsningar, salonger, samlingar för aktivism och politiska rörelser. Att uppträda där är ingenting nytt. Men här tänkte jag att det bara ska vara min kropp, jag som kommer själv. Det finns en riskfaktor i det så klart.

Vilka är det som brukar låna?

– Det brukar ofta vara kultur- och konstintresserade personer som hör av sig och lånar hem mig men de i sin tur bjuder ofta in grannar, kollegor och vänner. Även för dem blir det ofta en ny konstellation personer som samlas.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Överklassfenomen

Även om det kanske främst är inbitna kulturkoftor som lånar hem Carl Olof så menar Magdalena Holdar, lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, att hemma-konsten i dag ändå är relativt lättillgänglig.

– För 80–100 år sedan fanns det inte på kartan att någon som inte var överklass skulle göra sådana här grejer, bjuda hem en konstnär att dekorera ens väggar eller låta någon spela ett stycke hemma hos sig. Då, bland de historiska föregångarna, var det verkligen ett överklassfenomen.

Magdalena Holdar påminner om att det finns en lång tradition av att konstnärer öppnar sin ateljé för nyfikna.

– Det som är nytt och annorlunda nu är att människor faktiskt curerar utställningar i sina hem. En av våra studenter på Internationella curator-programmet, Daria Sol Andrews, skrev en uppsats om just ”homebased exhibitions” med exempel även från Reykjavik och San Francisco. Att man gör om en del av sitt hem till ett galleri som är öppet för besökare menade hon var ett ganska nytt fenomen.

Reaktion på pengarna

I somras bjöd konstgruppen Murmur in till utställning i en av medlemmarnas lägenhet i Falun. I Göteborg driver Sara-Lo af Ekenstam sedan några år ett pop-up-galleri i det egna hemmet.

– Konst som investering, som samlarobjekt – det finns så mycket pengar i omlopp. Och jag tror att mycket av det här är en reaktion på det här. Dels vill man komma undan gallerihyrorna men kanske även bryta sig loss från det ekonomiska systemet genom att ta spjärn mot det och välja sina egna platser, säger Magdalena Holdar.

Konstbibliotek i Köpenhamn

I centrala Köpenhamn startade konstnären Knud Pedersen 1945 sitt Kunstbibliotek där dansk­arna kunde låna verk till en billig peng.

– Knud Pedersen tyckte att vi hade så dåliga kunskaper i samtidskonst och ordnade ett jättestort bibliotek. Han frågade konstnärer om verk som sedan lånades ut till samma pris som ett paket cigaretter. Det skulle vara superbilligt, kan man köpa cigaretter kan man också låna konstverk. Folk kunde låna det de ville i några veckor, sedan lämnade de tillbaka det.

Ett liknande projekt i Sverige var ”Artoteket” på 1970-talet. Det återuppstod 2014, då i konstnären Hans Carlssons regi i samarbete med Konstfrämjandet och Tensta konsthall.

En del svenska bibliotek har utlåning av konstverk. 

– På stadsbiblioteket i Stockholm kan man till exempel låna videokonst som man kollar på i sin dvd-spelare, säger Magdalena Holdar.

I dag finns uthyrningsfirmor för konst, de flesta vänder sig främst till företag. För många som saknar tid, kunskap eller kanske självförtroende för att på allvar investera i målningar och skulpturer kan detta i dag vara ett lockande alternativ för att hitta rätt. Hyran brukar ligga på åtta till tolv procent av verkets värde per år.

Danske Knud Pedersens projekt handlade istället om att få fler att våga intressera sig för konst, om att sänka tröskeln, säger Magdalena Holdar.

– För Knut Pedersen skulle konsten komma till folket, alla skulle ha rätt till kvalitativ konst. Ungefär som vår konst i det ­offentliga rummet.

Hemma hos dig

En ambulerande enmansföreställning där man lånar hem koreografen Carl Olof Berg. Tre föreställningar finns att välja mellan: ”Guidad visning”, ”Prinsessgympa” och ”Popquiz”. För den som vill veta mer om innehållet innan hen bestämmer sig rekommenderas de fantasi­eggande beskrivningarna på Riksteaterns webbsida.

Reser under höst och vinter runt i Sverige i Riksteaterns regi. Piteå, Östersund, Boden Lidköping, Vänersborg, Vara, Uddevalla, Varberg och Lund står på schemat.

”Hemma hos dig med Carl Olof” nominerades förra året till Svenska Teaterkritikers danspris.