Kultur & Nöje.

2018-01-13 11:17
Julia Thelin. Bild: Ragna Jorming
Julia Thelin.

”Någonstans är man alltid ensam”

Det smärtsamma uppbrott som sker när man i en sammantvinnad bästisskap plötsligt vill olika saker. Det försöker Julia Thelin fånga i kortfilmen ”Brottas”, om 13-åringarna Jaana och Bettan. Filmen har premiär på Göteborgs filmfestival i slutet av januari och har också nominerats till kortfilmspriset Startsladden.

Jaana och Bettan är 13 år och håller på med brottning. De tränar i en yngre grupp och Bettan ska få avancera till den lite äldre gruppen. Jaana vill jättegärna följa efter henne. Men saker börjar hända som kanske tyder på att Bettan kanske inte riktigt vill gå upp i den mer avancerade gruppen. Jaana ställs inför ett val om hon vill vara med sin vän eller satsa på sitt brinnande intresse. Det är upplägget i den kommande kortfilmen ”Brottas”. ETC ringde upp filmens regissör, Julia Thelin, för att prata om barndomens och tonårens uppbrott från vänner.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Filmen är från början det inspirerad av personliga händelser i livet. Upplevelsen av att vara helt och hållet sammantvinnad med en bästa kompis, som man upplever världen med. Och sedan upplevelsen av att växa ifrån den personen. Det är det man gör om man tittar på det utifrån, men inifrån känns det som att bli någon annan, när man blir sig själv.

Varför tycker du att den processen är så intressant?

– När man börjar separera sig och få sina egna intressen, eller behöver göra val som skiljer sig från vad den bästa vännen vill göra, det är ett slags vuxenblivande. Tjejerna i filmen är tretton, så de blir inte vuxna, men det är en del av att bli sig själv. Det är det hårda i att man någonstans som människa alltid är ensam. Filmen utspelar sig i en tonårsvärld där det blir extra tydligt, eftersom man gör många av sina val för allra första gången.

Du har gjort flera kortfilmer i gymnastikhallsmiljö. Varför är det en spännande plats att göra film ifrån?

– Det handlar mer om vad man gör i den miljön, en miljön i sig. Jag tycker att den här fysiska relationen är spännande att gestalta i bild. Det är ett speciellt sätt att förhålla sig till varandra om man hela tiden brottas och är väldigt nära varandra. Det är en intimitet som bara har en sportslig innebörd.

– En av anledningarna till att jag ville berätta just den här historien kommer ur min starka upplevelse av att se hur en relation som försvinner också kan göra det tydligare vem jag är. Det väldigt smärtsamma kan också vara väldigt viktigt och bra för en.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Julia Thelin

Gör: Manusförfattare och regissör.

Bakgrund: Har regisserat dansfilm, musikvideos och kortfilm. Hon skrev och regisserade kortfilmen ”PUSH IT” med Grand Slam Film, som nominerades till Startsladden 2017 och som tävlade om Guldpalmen i kortfilmsklassen under filmfestivalen i Cannes, 2017.

Aktuell: Med kortfilmen ”Brottas” som har premiär på Göteborgs filmfestival i slutet av januari. Filmen har nominerats till kortfilmspriset Startsladden. En längre version av filmen kommer att visas på SVT i sommar.