Kultur & Nöje.

2015-06-12 13:01
Queer as folk, Transparent, Buffy och L-word – några av Ida Kjellins favoriter bland hbtq-serier på tv.
Queer as folk, Transparent, Buffy och L-word – några av Ida Kjellins favoriter bland hbtq-serier på tv.

Mer homokärlek i tv, tack!

Dra ner rullgardinen, hoppas på regn, låt mobilens batteri ta slut och ha numret till pizzautkörningen redo – idag är det äntligen dags för tredje säsongen av Orange is the new black.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I gammal god Netflix-tradition släpps alla avsnitt på en gång på streamingsajten, och att se serien i ett svep ger något alldeles extra. Alla fans av bulktittande av tv-serier vittnar om hur man glömmer omvärlden och struntar i allt annat. I fallet med Orange is the new black är det kvinnofängelset Litchfield som vi så gärna återvänder till.

Om du inte sett Orange is the new black är det en dramakomedi skapad av Jenji Kohan, löst baserad på Piper Kermans memoarer Orange is the new black: My year in a women’s prison, om en vit medelklasstjej med i-landsintressen som ekologisk choklad, förlovningsbestyr och yoga som hamnar i finkan efter drogsmuggling i sin ungdom.

I tv-seriens Litchfield lär vi känna en rad medfångar: Daya, syster Jane, Crazy Eyes, Red, Big Boo, Sophia, Vee, Taystee, Black Cindy, Pennsatucky och Alex Vause – alla fans har sin favorit. Skaparen Jenji Kohan har berättat hur extremt många latinska och afroamerikanska skådespelerskor hon mötte under castingen som dittills inte fått en chans att visa vad de kan. Flera av skådespelarna har fått sina genombrott genom serien. Starkast lysande stjärnan är självklart Laverne Cox som gör ett fantastiskt porträtt av transkvinnan Sophia.

Klart är att seriens mångfald bidragit till dess popularitet och kvalitet, inte minst vad gäller sexuell läggning. I tv-serievärlden har det ofta varit hopplöst hetero, men det går faktiskt framåt i rasande takt, och produktionerna blir bättre och bättre.

Vill du se mer hbtq och mindre av heterosnusk? Här är tio tv-serier för dig, från fantasy och advokatdrama till familjemys och 90-talsretro!

Transparent

l Dramakomedi om en trasslig medelklassfamilj där fadern på äldre dagar kommer ut som kvinna. Och äldsta dottern lämnar sin man för en kvinna. Skaparen av Transparent har beskrivit sina egna erfarenheter av en pappa som visade sig vara kvinna.

L-word

l Bette, Tina, Jenny, Alice, Kit och kanske framför allt Shane var de minnesvärda karaktärerna i denna lesbiska såpa som gick i över 70 avsnitt.

Teen Wolf

l Övernaturlig ungdomsserie där det existerar varulvar men inte homofobi – här är mest populära sportjocken homosexuell utan att det höjs det minsta på minsta ögonbrynen.

Pretty Little Liars

l Ja mycket kan sägas om den här ytliga men råpopulära tonårsserien om mysterier, mord, kärlek och intriger, men ett snyggt tjejgäng där en råkar vara flata och får ha kärlekstrassel på samma sätt som de andra? Varför inte.

Modern Family

l Familjekomedi där ett av paren är Mitch och Cam köper hus, gifter sig och adopterar barn. Inte helt ofta två lyckliga mäns familjeliv har skildrats på tv. Sentimentalt och klyschigt ibland, men även roligt och varmt.

How to get away with murder

l Ofta får heterosexscener vara explicita medan samkönade par mest får ge varandra en kysk puss. I det här spänningsdramat är det juriststudenten Connor som får ligga runt allra mest. Och bäst.

Queer as folk

l Den brittiska versionen var först och bäst (det gjordes en amerikansk remake). Charlie Hunnans genombrott som sugen tonårskille.

Mitt så kallade liv

l Tonårsdramat från 90-talet må han handlat om heterotjejen Angela Chase, men många minns kanske hennes vän Rickie Vasquez (bilden) som en av de mest intressanta karaktärerna.

Andra serier med favoritpar

Max och Anne i Black Sails, Agron och Nasir i Spartacus, David och Keith i Six Feet Under, Lafayette och Jesus i True Blood, Cosima och Delphine i Orphan Black.

Viktiga årtal

1975
Hot in Baltimore heter den första tv-serien med ett gay-par: George och Gordon, två äldre män.

1991
I serien Lagens änglar (LA Law) sker den första kyssen mellan två kvinnor. Annonsörer hotar att dra tillbaka sina reklampengar.

1993
I serien Picket Fences kysser två tonåringar av samma kön varandra. Kanalen kräver att man gör om scenen – i mörker.

1994
I en episod med namnet ”Don’t Ask, Don’t Tell” i komedin Roseanne kysser två kvinnor varandra. Man har 30 miljoner tittare.

1996
Två kvinnor gifter sig med varandra i den kanske mest kända sitcomen någonsin: Vänner.

1997
Två kvinnor kysser varandra med öppen mun för första gången i serien Relativity. Samma år kommer Ellen DeGeneres ut, både som karaktär i sin egen serie och hos Oprah Winfrey.

1998
Serien Will & Grace handlar om två homosexuella och två heterosexuella karaktärer.

2000
Queer as folk är en brittisk serie som skildrar explicit sex mellan män för första gången.