Kultur & Nöje.

2016-09-15 21:00
Lea Thau. Bild: Erik Augustin Palm
Lea Thau.

Med empatin som verktyg

I podcasten Strangers riktar den danska Los Angeles-baserade radioberättaren Lea Thau mikrofonen både mot sig själv och främlingar, med empati och brutal ärlighet som ledord. Det har gjort Strangers till ett fenomen i USA. Dagens ETC träffade Lea Thau i hemmet i kvarteret Silver Lake, för ett samtal om vägen dit – och podcastens succé.

I den på många håll högkvalitativa djungel som är det amerikanska podcastlandskapet 2016 krävs det något alldeles extra för att nå över trädkronorna. Podcasts som This American life, Snap judgement, Radiolab, WTF with Marc Maron och The Moth har lyckats – och det som dessa titlar har gemensamt är ett personligt och empatiskt tilltal och att de vågar sig ner på djupet av människor och deras erfarenheter.

Men frågan är om någon amerikansk podcast präglas lika mycket av empati som Strangers, som är skapad och producerad av den danska Los Angeles-baserade radioberättaren Lea Thau. Tveklöst är i alla fall att få podcasts överhuvudtaget har en värd som berättar lika intimt om sitt eget kärleks- och känsloliv. Med den utgångspunkten har Lea Thau vunnit en väldig mängd lyssnares kontinuerliga förtroende – med fler än sex miljoner nedladdningar årligen. Men Lea Thau vet att hennes berättargrepp inte passar alla.

– Ibland ligger det på gränsen, säger hon sittandes i soffan hemma i vardagsrummet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jobbar i sovrummet

Vi befinner oss i Lea Thaus charmiga lilla ”craftsman”-trähus i området Silver Lake i östra LA, där hon bor med sin son, och där hon fortfarande producerar sin podcast i sovrummet. Lea Thau svarar på mina frågor på engelska med dansk brytning, det blir enklare så, Det känns helt i enlighet med Strangers att jag har bjudits in till hennes hem för intervjun, med sovrumsdörren på glänt bakom oss.

Vad är egentligen privat för Lea Thau?

– Jag frågar mig själv det varje dag. När jag gjorde en serie Strangers-avsnitt som jag kallade Love hurts och som handlade om mitt eget kärleksliv, skickade jag dem till några vänner för att få synpunkter. Det första Love hurts-avsnittet var dessutom det första avsnittet av podcasten. Och varje gång jag lade upp ett nytt avsnitt i serien blev jag illamående av hur osäker jag var på om jag gjort rätt.

Läs vidare på nästa sida: Vill visa på alternativ

Skulle du lyssna på en en ETC-pod om det fanns en?

(8) Ja
89%
(1) Nej
11%
Totalt 9 röster

Lea Thau och Strangers

Podcasten Strangers startades 2011 och drivs och produceras av danskan Lea Thau, från hennes sovrum i Los Angeles.

Innan dess drev Lea Thau podcast- och radiodelen av den New York-baserade berättarorganisation The Moth i ett decennium, vilket hon vann en Peabody Award för. Strangers laddas ner fler än sex miljoner gånger per år, och har i sin tur vunnit flera priser, bland annat tävlingen ”2015 Public Radio March Madness Bracket Contest” – där den slog andra stora amerikanska podcasts som This American life och Radiolab.

Strangers fokuserar på sanna berättelser om hur människor påverkar varandra, och om det mänskliga tillståndet i stort. Lea Thau utgår både från sin eget och andras liv, i sällsynt intima essäer- och reportage. Strangers är del av podcastnätverket Radiotopia och kan laddas ner via Itunes.