Mötet.

2020-06-15 19:28
”Jag känner att jag till viss del har tillskrivits den rollen, som den stökiga personen som festar och tar plats, och att det har krävts väldigt lite för att få den stämpeln på sig. Jag är trött och irriterad på den snäva bilden av mig själv” Bild: Beatrice Lundborg/DN/TT
”Jag känner att jag till viss del har tillskrivits den rollen, som den stökiga personen som festar och tar plats, och att det har krävts väldigt lite för att få den stämpeln på sig. Jag är trött och irriterad på den snäva bilden av mig själv”
Puffetikett
Dagens ETC

Little Jinder: ”Stockholm är problematiskt för skapande människor”

Little Jinder är i dagarna aktuell med sitt nya mixtape ”Little Jinder’s Unreleased Romance”. Samtidigt är hon höggravid. För Dagens ETC berättar hon om hur hon var spytrött på sig själv, och behövde få distans från den roll hon tilldelats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Josefine Jinder, mer känd under sitt popstjärnealias Little Jinder, befinner sig i gravidvecka 28 och känner sig som hon själv uttrycker det ”tung, trött och jävligt omobil” – vilket gör att hon ställer in vårt möte på favoritfiket i Årsta. Istället får vi en pratstund i telefon när hon sitter hemma vid köksbordet. Att hon har en bebis i magen gick Josefine Jinder offentligt ut med på Instagram tidigare under våren, då hon lade upp en profilbild på sin tilltagande gravidbula, åtföljt av orden: ”Jag producerar mer än ett mixtape i år!”.

– Det känns väldigt härligt. De första 20 veckorna var ett rent helvete, men sen ordnade det upp sig och blev bara mysigt istället.

Med tanke på coronautbrottet och med det alla inställda konserter, för samtliga artister, får man säga att hon prickat in det hela rätt bra ändå.

– Ja, jag behöver ju inte känna att jag missar något i alla fall, med tanke på att allt är helt off nu, även om det är av en tråkig anledning. Det känns som att hela jorden är på väg att gå under, men kanske kan det här med coronan leda till något bra. Förhoppningsvis kan situationen få oss att tänka efter och ändra våra levnadsmönster till det bättre. Att tanklöst flyga kors och tvärs över planeten och konsumera helt ohämmat håller liksom inte.

”En vidrig hets”

Graviditeten har lett till att hon börjat fundera på sin egen barndom, på vad hon själv fått och inte fått, och på vad hon egentligen behövde som barn.

– Man är ju den man är och gör så gott man kan, men det som kan stressa mig är att jag bor i den här stan, där det är så viktigt med status och prestige. Det är en sådan vidrig hets om att bli ”någon”, vad det nu innebär.       

Därför vill Josefine Jinder ge sitt barn tydliga och robusta värderingar, för att hen ska slippa känns sig ängslig och osäker inför sitt eget värde.

– Många tror att lycklig är detsamma som lyckad, och mycket kretsar kring hur du ska nå dit. Jag vill bara försöka ge mitt barn en mysig uppväxt som inte är så hård.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Släpper mixtape

I pressreleasen till hennes nya mixtape, som släpptes i fredags, skriver hon själv: ”’Little Jinder’s Unreleased Romance’ är platsen för det som aldrig hände, eller kanske bara gick sönder”.   

Vill du utveckla det där?

– Den kommer ur två trasiga relationer, dels till en person jag haft en stormig kärleksaffär med, och dels den till mig själv. Det är en skiva jag gjort efter många år av turnerande och skrivande på svenska. Det har varit väldigt intensivt och jag har glömt bort att ta hand om mig själv. Att jag bytte språk (till engelska, reds anm.) var för att komma bort från mig själv. Jag var spyfärdig på att vara jag. Jag kände att jag behövde förinta vem jag var för att komma tillrätta med mig själv och ta mig ur den självcentrerade artistsnurren.

Så språkbytet handlar inte om att nå utanför Sveriges gränser med din musik?

– Nej, gud nej! Då skulle jag få en sådan sjuk prestationsångest om jag tänkte så. Det kändes bara lättare, och hjälpte mig med att distansera mig från mig själv. Generellt är jag väldigt ointresserad av att göra karriär. Det är inte alls där min drivkraft ligger.

Du har tillskrivits en roll som den stöddiga tjejen med skinn på näsan, som inte backar en sekund för att säga vad hon verkligen har på hjärtat. Hur känns det?

– På ett sätt är det ju jag, men det är en väldigt snäv bild av mig som person, som jag förväntas leva upp till även när jag inte har någon lust, och som jag därför irriterar mig på.

– Jag undrar förövrigt varför det alltid ska sägas att man har ”skinn på näsan” för att man pratar? Det är problematiskt och jag är väldigt trött på att alltid tvingas prata om hur jag är, det gör att jag tänker att det är något fel på mig. Att jag bara stör. Att jag bara är jobbig.

I pressreleasen för ditt nya mixtape skriver du också: ”För sju år sedan innan jag släppte min första låt på svenska tänkte jag inte ens att ett liv i lilla töntiga Stockholm var ett alternativ”. Känns det som ett misslyckande att du blev kvar?

– Nej, inte som ett misslyckande. Det där handlar om att musik- och kulturlivet i lilla Sverige är så enkelriktat, borgerligt och snävt. Jag drömde som ung om att bosätta mig i New York eller London, för att försörja mig som låtskrivare. Jag tror fortfarande att jag skulle ha mått bättre och utvecklats mer i den mångfald av kulturella uttryck som finns där. Stockholm är problematiskt för skapande människor. Det finns otroligt lite syre här. Men nu har jag ju ändå blivit den person jag är i den här stan, och vill därför vara kvar.

Har du gjort slut med Little Jinders ungdomsromantiserande sida i och med din nya skiva?

– I relation till mitt nya mixtape skulle jag säga absolut! Men sen får vi ju se vad som händer när jag ska sjunga på svenska igen. Jag skulle dock spy av att skriva en låt om sena nätter och neonljus just nu.

Little Jinder

Ålder: 32 år, bor i Stockholm, Årsta.

Little Jinder albumdebuterade på svenska 2014 och har sedan dess haft hits som ”Vita bergens klockor”, ”Super 8” och ”Hångellåten” tillsammans med Mauro Scocco. Hon har också haft låtsamarbeten med First Aid Kit (”Goldwing”), Lorentz (”Heartbreaker”) och Markus Krunegård (”Ligger med en ful”), vunnit en Grammis 2015 samt en P3 Guld-statyett 2016.

Innan debuten på svenska släppte Little Jinder det engelskspråkiga albumet ”Break Up” på en New York-etikett.    

Dessförinnan bodde hon i England där hon studerade på Liverpool Institute for Performing Arts, som ägs av Paul McCartney.

Just nu aktuell med sitt mixtape ”Little Jinder’s Unreleased Romance”, som släpptes på samtliga digitala plattformar i fredags.

Little Jinder om:

… Södermalm och Årsta:

– Jag bor tillfälligt i Årsta just nu, men börjar allvarligt ifrågasätta om jag verkligen ska flytta tillbaka till Söder. Vi får se.

… att släppa ett mixtape istället för album:

– Ett mixtape är ju mindre konceptuellt än ett album, som hänger ihop på ett annat sätt. Formatet stämmer mer in på dessa låtar eftersom jag har skrivit och samlat ihop dem mer förutsättningslöst. Jag var inte ens säker på om detta var något som jag ville släppa officiellt från början.

”Little Jinder-män” (ett begrepp introducerat av DN-krönikören Fredrik Strage, som beskriver de medelålders män som ser upp till Little Jinder och vill vara lika tuffa och utlevande som hon):

– På sätt och vis är det ju smickrande, men det är ju rakt av en projicering som inte alls handlar om mig egentligen. Speciellt när det inte ens stämmer. Det där kaxiga och självklara är inte alls alltid den jag är.”