Kultur & Nöje.

2018-06-12 14:00

LISTA: Här ser du sommarens hetaste konst

Svensk sommar innebär mängder av tillfällen att titta på konst i olika former. Här kommer tio tips på utflyktsmål från Norrbotten till Skåne.

Folkkär akvarellmästare

Lars Lerin

Liljevalchs, Stockholm

18 maj–9 september

Folkkäre konstnären Lars Lerins verk kan man se på Liljevalchs i Stockholm fram till i september.  Bild: Mattias Lindbäck
Folkkäre konstnären Lars Lerins verk kan man se på Liljevalchs i Stockholm fram till i september. 

Besatthet, passion och ”en värld skapad av vatten och pigment” är delar av beskrivningen när Liljevalchs själva presenterar Lerin-utställningen. Den innehåller ett hundratal målningar skapade mellan 2002 och 2018. Den tv-bekanta och allt mer folkkära akvarellmästaren tar oss med till Värmland, Lofoten, Egypten och krigets Syrien. Bland motiven finns infångade fåglar, badande män och annonser för bostadsrätter. I katalogen finns även 22 nyskapade dikter av poeten Eva Runefelt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


1918 – Politik och expressionism

Färg, form, framtidstro 1918

Mjellby konstmuseum, Halmstad

2 juni–16 september

Ett sekel tillbaka i tiden slog expressionismen igenom i Sverige med Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Leander Engström i spetsen. År 1918 var också en dramatisk period i svensk historia där livsmedelsbrist i spåren av första världskriget tillsammans med den politiska kampen för åtta timmars arbetsdag och allmän och lika rösträtt såg ut att leda mot en revolution. Verk av bland andra Nils Dardel, Siri Derkert, Gösta Adrian Nilsson, Agnes Cleve, Leander Engström, Isaac Grünewald. På Mjellby konstmuseum finns även en permanent samling med Halmstadsgruppen.

Landsbygdsvardag och skräpkonst

Någonstans i Småland och Dödens ö

Virserums konsthall, Virserum

17 juni–2 december

Utställning med tre konstnärer som ”med pennans uttrycksätt skildrar en vardag utanför storstan”, nämligen Emma Ahlqvist, Henrik Bromander och Lena Sjöberg. De två första är främst kända som serieboksskapare, Sjöberg som illustratör och författare för barn och vuxna. Konsthallen visar samtidigt ”Dödens Ö” av Anna Berg och Rosemarie Holmström där konstnärerna med utgångspunkt i skräp har byggt en version av Arnold Böcklins målning ”Die Toteninsel”.

Plexiglas från Norge

Siri Aurdal: Continuum

Malmö konsthall

26 maj–26 augusti

Grunden till i Siri Aurdals kombinationsverk ”Conversation–Intervju” på Malmö konsthall är en av norskans egna skulpturer från 1960-talet, då den nu 80-åriga skulptören slog igenom. Verken består av transparenta men färgade plexiskivor som hängande från taket bildar olika mobiler och formationer. Siri Aurdal jobbar också med en typ av förstärkt glasfiber, producerad för Norges oljeindustri i slutet av 1960-talet. ”Continuum” är den 81-åriga norskans första separatutställning på 30 år.

Trump får svar på tal om natten i Sverige

Kod och Last night in Sweden

Arbetets museum, Norrköping

16 juni–25 augusti

Last night in Sweden på Arbetets museum  i Norrköping.  Bild: Lisa Thanner
Last night in Sweden på Arbetets museum i Norrköping. 

Har du hört talas om Mee-Mawing? Det är ett språk byggt på en mix av pantomim, dans, och att läsa på läppar utvecklat av kvinnliga textilarbetare i engelska Lancashire under 1900-talet. Syftet var att kunna kommunicera trots bullret från maskinerna i fabrikerna och ”språket användes för arbetsrelaterade konversationer, vardagligt småprat, och politiska diskussioner som hölls hemliga för kvinnornas förmän och överordnade.” Samtidigt visas fotoutställningen ”Last night in Sweden”, skapad som ett svar på Donald Trumps ökända uttalande där han antydde att något hemskt hänt i Sverige kvällen innan.

Garnhus och Pyramid

Chiharu Shiota, Katarina Löfström & Poul Gernes

Wanås skulpturpark, Östra Göinge

6 maj–4 november

installationskonstnären Chiharu Shiotas garninlindade husskelett i metall.  Bild: Press
installationskonstnären Chiharu Shiotas garninlindade husskelett i metall. 

Utöver den fasta utställningen på runt 70 verk visar den skånska skulpturparken i sommar den japanska, Berlinbaserade performance- och installationskonstnären Chiharu Shiotas garninlindade husskelett i metall. I skogen gömmer sig också Katarina Löfströms ”Open Source (Cinemascope)”, en skärm skapad av tusentals paljetter som glimmar, speglar och skapar ljud bland träden. Sommaren innebär även premiär för danska Poul Gernes klättringsbara skulptur ”Pyramid”, vilken flyttat in permanent i parken.

200 intervjuer med kvinnor

200 Women – som kommer att ändra sättet du ser på världen

Havremagasinet, Boden

6 juni–30 september

Aktivisten Angela  Davis syns i 200  women. Bild: TT
Aktivisten Angela Davis syns i 200 women.

Nyzeeländska Geoff Blackwell and Ruth Hobday har intervjuat 200 kvinnor från olika delar av världen och med olika bakgrund. Grunden är fem frågor om bland annat lycka, olycka och identifikation. Helt vanliga, okända kvinnor blandas med namn som Angela Davis, Gillian Anderson, Jane Goodall och Chimamanda Ngozi Adichie. Projektet har resulterat i både en bok och en utställning.

Golv av korkar

Wasteland – från avfall till arkitektur

Vandalorum, Värnamo

16 juni–13 januari

Kan vi ändra vår syn på sopor? Börja se dem som en resurs av högt ekonomiskt och estetiskt värde? Wasteland är en utställning tänkt att visa ”hur återvinning, återbruk och upcycling inom arkitektur och byggnation har potential att lösa stora utmaningar i samhället”.  Här får vi se nya sätt att använda avfall: inomhusgolv byggda av bildäck eller champagnekorkar, tak av plastflaskor, och återanvänd betong. Byggbranschen står ensam för en tredjedel av allt avfall som produceras, skriver Vandalorum i introduktionen. ”För vart tredje hus som står färdigt har så mycket material kasserats att det hade räckt till att bygga ett ytterligare hus.” En version av utställningen har tidigare visats på Dansk Arkitektur Center, DAC.

Besök i Caribanien

Peter Dahls världar – åtta decennier av kamp om verkligheten

Sven-Harrys konsthall, Stockholm

4 maj–19 augusti

”Drömmar i soffhörnet”, överklasslyx, prinsessan Sibylla, ”Nöjestempel”, relationsdramer och illustrationer av Fredmans epistlar. Sven-Harrys i Vasaparken i Stockholm visar en stor retrospektiv över den mycket omtyckta svenska målaren Peter Dahl. Vi får även följa med in i fantasivärlden Caribanien som Dahl som ung pojke började skapa efter flykten från Norge till Sverige under krigsåren. Här bland tennsoldater och modelltåg förblev han, även i vuxen ålder, kejsaren Peter den store.

California cool i Danmark

Ed Ruscha

Louisiana, Danmark

17 maj–19 augusti

En avstickare till andra sidan sundet krävs för att få se den ständigt coola popkonst-pionjären Ed Ruscha i sommar. 60-årsjubilerande Louisiana ställer ut konstvärldens ”King of the West Coast” som i över ett halvsekel i sina målningar, fotografier och collage varit en provokatör och stilbildare. Film och typografi är återkommande inspiratörer i hans verk, som ibland innehåller enstaka ord och fraser, andra gånger Hollywood-motiv och stiliserade bensinmackar. Louisiana visar samtidigt ”Men and masculinity” och ”War and Conflict” med verk från den permanenta samlingen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter