Hoppa till innehållet

Litteratur

Kultur för öppna barnhjärtan

”Ställ öppna frågor, lyssna och var ärlig mot barnen. De förtjänar att höra sanningen, men de behöver samtidigt stöd för att hantera all skrämmande information”, säger Margareta Rönnberg, barnkulturforskare och professor emeritus i filmvetenskap.
”Ställ öppna frågor, lyssna och var ärlig mot barnen. De förtjänar att höra sanningen, men de behöver samtidigt stöd för att hantera all skrämmande information”, säger Margareta Rönnberg, barnkulturforskare och professor emeritus i filmvetenskap. Bild: Bild: Sören Andersson/TT

Dagens ETC.

Tusentals barn dör på Medelhavet. Flyktingboenden brinner, media rapporterar om att Sverige håller på att kollapsa. Som vuxen är det svårt att veta hur man ska prata med barn om den grymma världen omkring. Men kultur kan vara en ingång. Vi har pratat med dem som har koll på hur barnkultur kan förenkla samtalen.

Margareta Rönnberg är professor emeritus i filmvetenskap, barnkulturforskare och ”barnist”. Hon driver bloggen barnisten.blogspot.se om barnkultur. Hon anser att det viktigaste för barn är att ta in andras perspektiv, att reflektera och leva sig in i andras situation.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00