Sexspalt.

2017-08-15 18:00

Kan jag få tillbaka attraktionen med min partner?

”Jag tänder inte på honom längre” skriver läsaren. Karina Bäckström ger råd. 

Fråga: Jag har levt ihop med min man i drygt tio år, och med undantag av vårt sexliv har vi det bra tillsammans. Vi är båda i 40-årsåldern, friska, bra arbeten, hyfsat stressfritt liv, inga barn (självvalt) – vårt sexliv borde vara på topp. I­stället är det icke-existerande på grund av att jag inte tänder på honom.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi hade ingen himlastormande passion när vi nyss träffats, men vi hade sex och jag hade lust. Sex mellan oss har aldrig varit enkelt. I början hade jag smärta vid penetrerande sex, han var ganska oerfaren, lite fumlig, kom för snabbt – och sexet blev inte särskilt lustfyllt eller roligt. 

Nu har vi i stort sett inte sex, och det är något vi båda saknar. Han har svårt att prata om sex, men är intresserad av att ha sex med mig. Det är bara det att jag inte tänder på honom. Det händer väldigt sällan att jag tänder på någon annan heller. Jag vet inte varför – han är fin, snäll, omtänksam och rolig, men lusten finns inte där. 

Jag/vi har provat alla gängse råd för hur man ska få lusten tillbaka utan resultat, och jag hoppas nu att du har något konstruktivt råd till mig. Hur kan jag få tillbaka attraktionen för honom? Är det ens möjligt?

Svar: Enligt inlärningsteori minskar sannolikheten till ett beteende om man får en negativ utdelning eller om den positiva utdelningen uteblir. Smärta, att det känns obekvämt, osäkerhet, besvikelse kring tidig utlösning eller att man inte har det skönt är faktorer som sannolikt minskar peppen att vilja ha sex. Ofta kommer negativa tankar, förväntningar och känslor och spär på olusten. Det låter som att ni hamnat i precis detta.

Jag upplever att mycket av de gängse råden bygger på att man ska bli spontant kåt och att många därför upplever att de inte fungerar. 

Då ni redan testat många olika metoder och även har svårt att prata om sex kanske ni behöver stöd av sexolog/terapeut för att komma ur er negativa spiral. Det kan vara att lära sig prata om sex, kanske hitta sexuella praktiker som passar er bättre än det ni gjort tidigare och även arbeta med negativa tankar och utmana föreställningar. Vid smärta och tidig utlösning kan det vara bra att ha annan sex än just samlag till exempel. Vissa hittar attraktionen igen, andra får ett bra sexliv utan att bli spontant kåt men ibland kommer inte attraktionen tillbaka. Kan det då funka utan sex inom relationen, är det ett alternativ att ha sex med andra eller behöver ni bryta upp.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter