Sexspalt.

2015-12-23 19:00

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Jag kan nästan bara komma om jag samtidigt fantiserar. Jag skulle vilja uppleva att ”låta sig falla/glömma allt runtomkring sig/bara känna”, men om jag inte fantiserar kan jag inte komma/bli våt och börjar ofta tänka på annat istället. Jag har försökt att titta/fokusera på min partner, men det räcker inte.

Jag vill inte behöva en film i huvudet med saker jag inte vill fantisera om: bilder från porr, våldsfantasier, scener där kvinnan blir använd till sex och inte är subjekt. Kan det bero på att jag såg porr innan jag hade egna sexerfarenheter? Hur kommer jag bort från det? PS: det beror inte på sexet, jag har underbart sex och underbara orgasmer, får allt jag kan önska mig och älskar min partner jättemycket. Anonym

Svar:

Hej och tack för din fråga. Vi kan inte välja vad vi reagerar känslomässigt på. Ibland blir vi ledsna eller fnissiga, känner oss svartsjuka eller blir kära i någon fast vi inte vill. Och ibland tänder vi på saker som vi tänker är fel. Din uppfattning att dina fantasier är dåliga är just bara en uppfattning. Våra tankar är inte sanningen. Du kan välja att fortsätta kämpa emot och tvinga bort dina tankar eller välja att låta tankarna vara och acceptera att de hjälper dig att njuta. Du tänder på vissa bilder i ditt huvud, varför är det ett problem? Vi människor tänder på många olika saker. Sexfantasier handlar ofta om det man inte vill utföra i verkligheten. En del väljer bort porr av ideologiska skäl. Vill du inte titta på porr kan du välja att sluta, men skuldbelägg dig inte för du blir tänd.

Jag träffar många som har svårt att få orgasm och ofta är det bilden av ”det goda sexet” som ställer till det. ”Rätt” sex är att endast tända på partnern och det hen gör. Det är inte många som lever upp till detta. Behöver du en vibrator, en sexnovell eller en snuskig fantasi för att komma, vad gör det? Det funkar, är inte olagligt och skadar inte någon. Eftersom jag brukar råda personer med orgasmsvårigheter att prova att fantisera, har jag svårt att råda dig att sluta med dina fantasier. Försök istället analysera mindre och släpp taget om dina föreställningar om rätt vs. fel sex och acceptera att fantasierna hjälper dig till orgasm. Jag har svårt att se dina fantasier som något fel som behöver botas.

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se