Kultur & Nöje.

2019-10-04 06:00
Joaquin Phoenix får visa upp hela sitt skåde­spelarregister i ”Joker”. Dagens ETC:s recensent slår till med högsta möjliga betyg. Bild: Niko Tavernise/Warner bros
Joaquin Phoenix får visa upp hela sitt skåde­spelarregister i ”Joker”. Dagens ETC:s recensent slår till med högsta möjliga betyg.
Puffetikett
Dagens ETC

Joaquin Phoenix är förhäxande i ”Joker”

Venedig-vinnaren ”Joker” tar biopubliken på en ny resa till Gotham. Men Batman lyser med sin frånvaro och det är inte action, utan ett oberäknelig psykologiskt drama som står på menyn. Och det är väldigt, väldigt bra, tycker Signe Lidén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jokern är en karaktär med anor – superskurken med det läskiga leendet var med i första utgåvan av serietidningen Batman 1940 och har sedan dykt upp i flera inkarnationer på film. En handfull av Hollywoods största har tagit sig an karaktären, bland andra Jack Nicholson (1989) och Heath Ledger (2008) – som dessutom vann en Oscar för rollen.

Nu har turen kommit till Joaquin Phoenix, som spelar Arthur Fleck, en gatuarbetande clown som bor med sin skröpliga mamma (Conroy) och drömmer om att bli ståuppkomiker. Han har suttit inlåst på mentalsjukhus och har en åkomma som utlöser okontrollerade skrattanfall, vilket i kombination med hans yrke gör honom till en populär måltavla. Efter att ha misshandlats av ett ungdomsgäng får han en revolver av en kollega, varpå han snart har förlorat den lilla trygghet han hade: jobbet, ståupp-drömmen, den tajta relationen till mamman. Nu har han inget kvar.

Väcker avsky och hyllas

”Joker” är en film som skildrar hur psykisk ohälsa kan bryta ner en person – inte minst i ett samhälle som slaktar resurserna till socialtjänsten och vården. Dessutom ekar den av Trump-erans populistiska politiska klimat – Arthurs agerande väcker avsky bland stadens bättre bemedlade, medan underklassen tar på sig clownmasker och går ut i gatuprotester under paroller som ”Kill the rich”.

Joaquin Phoenix är förhäxande i huvudrollen. I en utmärglad kropp visar han upp hela sitt register, från jagat byte till självsäker galning som är tvungen att ta några danssteg innan vansinnesfärden fort­sätter. Jag vill bara se mer.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Origins-konceptet, att gå tillbaka med en känd karaktär och berätta dess historia från början, är ett smart sätt att få in fler drag från drama-genren i actionfilmer och ge dem ett större djup. Redan 2005 fick vi i hyllade ”Batman Begins” reda på hur Bruce Wayne blev Läderlappen. Nu när ärkefienden porträtteras är det närmast ett rent drama, i ett grynigt och konstant mulet 80-tals-Gotham, dock med en dos psykologisk thriller.    

Redan innan premiären har den stundtals ultravåldsamma ”Joker” diskuterats livligt. Många befarar att filmen ska inspirera till masskjutningar eller andra våldsdåd, eftersom den skildrar just hur en ensamvarg till slut tar till våld som hämnd. Polisen har aviserat att den ska närvara vid premiärvisningarna i flera stora amerikanska städer.

Går cirkeln att bryta?

Det ligger en filosofisk fråga i det här: Hur ska vi förhålla oss till Jokerns våld, ska vi fördöma eller försöka förstå? Och när blir ett offer en förövare – går cirkeln där våld föder våld att bryta? Filmen ger egentligen inga svar, men väcker massor av tankar i en tid där våld säljer både kvällstidningar och tv-serier.

Regissören Todd Philips, som tidigare har gjort filmer som ”Baksmällan”, har tillsammans med Joaquin Phoenix skapat en film som i varje scen har en otrolig nerv och oberäknelighet. Vad ska hända härnäst? Vad är sant och inte? Det var länge sedan jag såg en film som sätter sig så här i kroppen.

Joker

Betyg: 5 av 5

Regi: Todd Phillips.

Manus: Todd Phillips, Scott Silver

Medverkande: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz,
Frances Conroy.

Biopremiär ikväll.