Mötet.

2019-09-11 12:30
Bild: Naina Helen Jåma/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Jan Guillou: ”Jag har säkert betalat över 100 miljoner i skatt”

En bok kvar, sedan är Jan Guillous stora bokserie Brobyggarna fullbordad.

”Manus ska lämnas i juni och det känns som jag har 400 meter kvar för att nå Mount Everests topp. Det låter inte mycket men de sista 400 metrarna till toppen är de mest krävande”, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varje bok i serien berättar om vart och ett av de tio decennierna under 1900-talet i Europa med ett svensk-norskt perspektiv, men också med avvikningar till exempel vis Afrika. Jan Guillou har för varje årtionde plockat ut de saker som varit tongivande.

Den just nu publicerade nionde boken om 1980-talet utspelas i hög grad i Sverige och tar bland annat upp solidaritetsarbetet med Palestina, förträngda minnen, fastighetsbubblan, rekordutvecklingen på börsen, mordet på Palme och terroristlagarna.

I flera fall spelar Jan Guillou som sina två alter egon också huvudrollerna i sina berättelser; då som advokaten Eric Letang och journalisten Erik Ponti.

Böckerna är djupt politiska och berättar förutom om Europas utveckling under 1900-talet också om vad som lett fram till hur Sverige ser ut idag.

Att ”Brobyggarna” blev en stor kommersiell framgång var ingen överraskning för Jan Guillou.

– Jag trodde att de skulle bli stora försäljningsframgångar. Men jag har haft fel förut; jag trodde aldrig att Hamilton-böckerna skulle sälja och jag misstänkte att böckerna om Arn skulle få bra recensioner men dåliga försäljningssiffror.

Sista boken i serien ska handla om 90-talet och kommer bland annat att ta upp att Sverige fick ett rasistiskt parti i riksdagen.

– Medan Ny Demokrati satt i riksdagen sysselsatte sig Sverigedemokraterna med att bränna flyktingförläggningar. Myndigheterna blev inte så upprörda; de menade att det handlade om tonårshyss och fylledåd. Lasermannen genomförde inte sina dåd i ett vakuum, han triggades helt klart av stämningarna i Sverige.

”Rasismens återkomst”

Skulle Jan Guillou skriva en fortsättning på ”Brobyggarna” som gick in i 2000-talet skulle delar av scenariot vara liknande.

– Nu handlar det om rasismens återkomst. I riksdagen har vi tre högerpartier som driver en politik som är fullständigt ofattbar om man jämför med situationen för inte alltför länge sedan. Allt är tillåtet.

Att Socialdemokraterna kompromissar om politiken som i Januari-överenskommelsen för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten tror inte Jan Guillou är en framkomlig väg, även om han sympatiserar med ambitionen.

– Jag tror den enda vägen som kan lyckas är en återgång till socialdemokratisk politik, men är orolig för att sossarna istället tittar på Danmark och hur de danska socialdemokraterna nådde framgångar under Mette Fredriksen. Hon förde fram socialdemokratisk jämlikhetspolitik, men kombinerade det med främlingsfientlighet. I Danmark måste man nu vara rasist för att vara sosse. Jag är rädd för att den svenska socialdemokratin kommer att följa det mönstret. I lag och ordning-debatten som har udden riktad mot invandrare är man redan där.

Jan Guillou menar att den som inte hänger med i kören om lag och ordning får betala ett högt politiskt pris.

– Alla företrädarna för hårdare tag vet att detta inte leder till minskad brottslighet. Moderaternas Forsell, justitieminister Morgon Johansson och inrikesminister Mikael Damberg vet att hårdare straff för ungdomar inte minskar brottsligheten. Men de tror att folk tror att det är så, därför vågar de inte för fram något annat utan fortsätter säga vad de säger.

Det han ser som stora problem är ”ghetto­iseringen” och ghettokriminaliteten”, som man inte löser med fler poliser.

– Vi måste satsa allt på skolan. Utan en fungerande skola är inget möjligt, hur ska Muhammed i Rinkeby kunna resa sig från sin tillvaro som en av åtta personer i en tvåa om inte skolan fungerar?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Både högern och vänstern raserade skolan

Jan Guillou menar att högern fick god hjälp av vänstern när skolan raserades. Högern ville privatisera, vänstern ville avskaffa betyg och disciplin.

– Tillsammans kunde de sabba skolan. Tidigare fick alla gå i samma skola under samma förhållanden, det var så Leif GW Persson kunde bli professor. Ett första steg som måste tas är att förstatliga hela skolan och bygga upp den gemensamma skola vi hade tidigare. Men dessvärre har jag landat i att det inte finns något hopp idag för ett rättvist Sverige. Jag ser inte att det finns någon möjlighet att vrida saker rätt under min livstid. Dessutom har vi klimatkrisen – och det tycks vara olönsamt att rädda världen.

Är det något som Jan Guillou inte klagar på så är det skatterna. Tvärtom tycker han att han, och andra mycket högavlönade, ska betala mer skatt än vad de gör idag.

– Jag är ju utan tvekan den författare som betalar mest i skatt. Man hör hur andra skryter om sina upplagor och hur mycket de tjänat, men när man tittar på deklarationerna redovisar de nästan ingenting. Sen har vissa affärsidéer som är nära nog kriminella. Kolla när Leif GW Persson höjer upp ett bolag och säger att han investerar där. Kursen tar ett glädjeskutt och efter ett tag säljer Persson med god vinst och kursen rasar sedan igen.

Bor på Östermalm – för att få vara ifred

Jan Guillou är inte riktigt bekväm med att tala om sina pengar.

– Det framstår lätt som skrytsamt att berätta hur mycket jag tjänar och det blir ett sätt att trycka ned andra författare.

Hans inkomster kan dock räknas i hundratals miljoner genom åren. Men var tar pengarna vägen?

– Det mesta går i skatt, jag har säkert betalat över 100 miljoner i skatt. Sedan donerar jag mycket pengar till olika saker. Det är ingen hemlighet att jag bidragit ordentligt till Palestina-insamlingarna, inte heller att jag gärna åker på dyra jaktresor. Dessutom har jag en buffert på runt 20 miljoner att leva av om jag får en hjärnblödning och alla inkomsterna upphör.

Den vanligaste frågan Jan Guillou får från sina läsare och andra är varför han bor på Östermalm.

– De tycker att jag borde flytta till Rinkeby istället. Det enkla svaret på varför jag bor där jag bor är att här får jag vara i fred – det får jag inte någon annanstans. Dessutom kan man skämtsamt säga att Östermalm har en av de högsta andelarna invandrare jämför med andra centrala stadsdelar – det är bara att de kommer från andra länder.

Jan Guillou om…

... Skattemyndighetens revision?

– Av alla författare väljer de att göra revision hos den som betalar mest i skatt. Är det för att jag säger att jag är socialist?

... om kritiken av socialdemokratin och Olof Palme som är nedtonad i senaste boken?

– Det beror på att en av mina huvudpersoner blir förälskad i en socialdemokrat. Socialdemokraterna 1968 står till vänster om Vänsterpartiet 2019.

... försvarspolitik?

– Man blir kallad Putinvän om man inte tror att ett regemente på Gotland skulle avskräcka Ryssland från att angripa Sverige.

... sitt val av bil?

– Jag har lämnat Citroen för Lexus, de har den överlägset bästa servicen av alla bilmärken.

Jan Guillou

Namn: Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou.

Yrke: Författare, journalist. Jan Guillou har skrivit ett femtiotal böcker, många av dem bästsäljare.

Ålder: 75 år

Familj: Fru: Ann-Marie Skarp. Barn: Ann-Linn Guillou, 47 år och Dan Guillou, 48 år

Bor: Östermalm, Stockholm och gård i Östhammar.