Kultur & Nöje.

2014-03-25 10:45
Ison tycker att de finns en ny respekt för svensk hip hop. ”Ribban har höjts”, säger han. Ison och Fille är aktuella med ett nytt album.  Bild: Carlos Zaya
Ison tycker att de finns en ny respekt för svensk hip hop. ”Ribban har höjts”, säger han. Ison och Fille är aktuella med ett nytt album.

Ison & Fille är ärliga mot sig själva

Ison & Fille är tillbaka med besked. Nya albumet har fått strålande recensioner och när Dagens ETC träffar dem så planeras turnén som drar igång i april. Men att de skulle ha tagit sig en mer politisk roll?
   – Jag tror att vi speglar stämningarna i samhället och det bara kom ut så, säger Ison.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Dags för lite new shit. Så rappar Ison & Fille på det hyllade nya albumet Länge leve vi. Och new shit är det – barndomskompisarna från röda linjen, postnummer 127, har ett nytt sound och ett nytt förhållningssätt, som många uppfattar som mer politiskt. Men de håller fast vid att berätta om livet från sina egna perspektiv.

– Vi hade ingen tanke någonstans att det skulle vara politiskt, jag tror att vi speglar stämningarna i samhället och det bara kom ut så, säger Ison.

Han förklarar att det är därför de rappar bland annat om det som hände i Husby i våras.

– Vi kände att om vi ska komma tillbaka och det är det här som händer, varför inte leva i nuet? Om bilar bränns och det finns en frustration, varför inte ta upp det istället för att prata om någonting annat?

Trötta på förortsjournalistik

Fille berättar att han kan bli arg på sättet som förorter skrivs om.

– När det pratas om våra hemtrakter i media så räcker det med att en polis säger någonting och ingen säger emot. Det har vi sett under hela vår uppväxt och man blir arg av det, ibland känner man sig uppgiven.

Då har musiken blivit ett sätt för dem att motarbeta den ensidiga bilden av förorten.

– Vi vill försöka visa upp hur vi ser på våra hemtrakter, en bild som vi tycker är rättvis. Både prata om det positiva och det negativa. Men det känns tråkigt att förorterna fortfarande exkluderas i media och på många andra sätt också.

Det är fler som börjar ta för sig i samhällsdebatten och göra sina röster hörda, tycker Fille.

– Det är många organisationer och olika musiker, främst inom hip hop, som pratar om det. Det är viktigt att det är på människorna som bor på de här platsernas villkor också, att de får porträttera sin hemplats. Att det inte bara är någon utifrån som kommer när det händer någonting och skriver en sensationsartikel.

Fille säger att en rättvis bild av deras liv är en del av det de alltid har gjort som textförfattare.

– Vi är ganska ärliga mot oss själva i den musik vi skriver och vi rappar om saker som känns angelägna för oss. Vi har alltid gjort musik på det sättet oavsett om vi har rappat om att glida runt i en bil eller vad som helst.

Gled runt i bil – utan körkort

Att glida runt i en bil och ta det lugnt trots att man inte har några pengar handlade deras första hit När vi glider om. Videon, där rapparna kör omkring i Bredäng en gammal Ford, spelades flitigt på ZTV när den kom ut 2001. Men då hade varken Ison eller Fille körkort.

– Så de hämtade någon typ av lift som de lade bilen på och så åkte vi runt på den. Bilen var smutsig och rutten, men det var en ironisk video, det passade oss.

Sedan dess är det mycket som har förändrats. Ison berättar att han konstant jobbar för att förbättra sig själv.

– Man hör skillnader, men det är ingenting man tänker på hela tiden, man försöker bara slipa på sig själv i det tysta. Jag har svårt att lyssna på våra tidigare grejer för att jag tycker att jag låter dålig.

Fille håller med, han tycker att det kan kännas lite pinsamt att lyssna på saker de gjorde för länge sedan.

– Det kan hända ibland, speciellt nu när det finns Spotify och grejer. Om man lyssnar på en av sina gamla låtar så kommer de andra upp också, då kan det ibland bli lite skämmigt.

Men det går framåt, både för Ison & Fille och för de andra svenska hip hop-rösterna. Ison tycker att det finns en ny respekt för svensk hip hop idag och att det hör ihop med att det är mycket som händer i genren.

– Ribban har höjts så pass mycket att allting är ganska bra nu. Dessutom är tjejerna tillbaka och gör sina röster hörda. Det känns som att folk pratar om hip hop med en annan ton än de gjorde förut, att man går igenom nyanserna på ett annat sätt.

Jobbar med en självbiografi

Både Ison och Fille jobbar hårt även utanför bandet de har tillsammans – just nu håller Ison, som tidigare har varit jurymedlem i programmet X-factor, på med en självbiografi.

– Jag sitter med journalisten Emil Arvidson och går igenom minnen. Det har varit en utmaning, det är lite svårt att prata om sig själv konstant. Men jag hoppas att det blir världens bästa bok.

De senaste fem-sex åren har Fille också gjort radioprogram som alter egot Lilla Al-Fadji.

– Ja, det är det jag jobbar med om dagarna. Det är ganska mycket jobb, men det är väldigt kul.

Även Ison tycker att det är kul med Lilla Al-Fadji.

– När Fille gör den karaktären så blir han en helt annan person. Alla kan någon Lilla Al-Fadji-grej också, det finns 60-åriga kvinnor som säger ”shulululu” till mig fortfarande, det är toppen.

Ison & Fille

Heter egentligen: Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger.

Ålder: Båda är 33.

Gör: Musiker.

Aktuella: Med albumet Länge leve vi, snart med turné.

Drömsamarbete: Fille: ”Jag skulle vilja göra en låt med Lykke Li, det skulle vara häftigt.” Ison: ”Om man skulle få till det så skulle det vara skönt att göra en låt med Sade, för att göra någonting tokigt och oväntat. Eller Barry White.”