Litteratur.

2015-10-20 21:00
Roxane Gay gillar beteckningen ”bad feminist” (dålig feminist) för att hon är mänsklig och strulig och vill inte bli satt på någon feministpiedestal. Bild: Jay Grabiec
Roxane Gay gillar beteckningen ”bad feminist” (dålig feminist) för att hon är mänsklig och strulig och vill inte bli satt på någon feministpiedestal.

Inte alls en dålig feminist

Time magazine utropade 2014 att det var Roxane Gays år. Den amerikanska författaren och universitetsprofessorn i kreativt skrivande är nu Sverigeaktuell med den kritikerrosade essäsamlingen Bad feminist.

Feminismen, skriver Roxane Gay, har hjälpt henne att hitta sin röst, men också att förstå att hennes röst betyder något. Ändå kallar hon sig själv en ”dålig feminist”. Hon gillar beteckningen för att hon är mänsklig och strulig, och vill inte bli satt på någon feministpiedestal.

Hon skriver att vi ofta glömmer skillnaden mellan feminismen och enskilda professionella feminister – en anledning till att folk snabbt kan bli besvikna på feminismen, när det i själva verket bara är en enstaka person som gjort något de inte håller med om.

Många av texterna kretsar kring att vara kvinna, svart och fet – tre ord som Gay använder för att beskriva sig själv. Essäerna är ofta kulturanalys med en politisk udd. Allt från traditionell filmkritik till resonemang kring hur vi hyllar sportstjärnor som är kvinnomisshandlare. Hon diskuterar våldtäktskultur, Robin Thicke, att ”komma ut”, spelet Scrabble, Fifty Shades of Grey, Hungerspelen, ”kvinnolitteratur” och fetma. Och, kvinnor som älskar Chris Brown så mycket att de skulle låta honom misshandla dem. Utgångspunkt är svart feminism, till skillnad från mycket annan feministisk diskussion som oftast utgår från den vita kvinnans situation.

Gay är sträng men rättvis. Och hon har självdistans och humor. Det är utmanande att läsa och jag känner mig klokare efteråt. Tacksam. Dock hade jag uppskattat ett resonemang av användandet av ordet ”ras” som översättning till amerikanska ”race”. På svenska betyder det inte samma sak, och det är relativt nyligen som begreppet börjat användas i den här typen av sammanhang. Ett förtydligande hade varit på sin plats. Alla bokläsare hänger inte på bloggar och följer med i det förändrade lingot, vilket riskerar att skapa onödig exkludering.

I mina ögon är Gay inte ett dugg ”dålig feminist”, tvärt om. Hon är smart, modig och har förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ett exempel är hennes resonemang kring triggervarningar, där känsliga ämnen på internet försetts med en varning. Hon tycker personligen att de är ineffektiva, att vi måste lära oss leva utan att ständigt skyddas. Samtidigt fattar hon att det hjälper vissa, och då tycker hon att de är värda att använda. Samma resonemang skulle gå att applicera på mycket. Bara för att jag inte tycker något känns viktigt, kan det funka för andra.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bad Feminist

Författare: Roxane Gay

Förlag: Albert Bonniers förlag

Översättning: Helena Hansson