Kultur & Nöje.

2020-08-12 12:00
  • Bild: Mindy Tucker
  • Sarah Cooper slog igenom i april då hon publicerade videon ”How to medical”. I klippet mimar Cooper till Donald Trumps ord från en presskonferens, där han brainstormar olika metoder att utrota coronaviruset. Bild: Sarah Cooper/tiktok
    Sarah Cooper slog igenom i april då hon publicerade videon ”How to medical”. I klippet mimar Cooper till Donald Trumps ord från en presskonferens, där han brainstormar olika metoder att utrota coronaviruset.
  • Anledningen att det här är så roligt är att hon inte tycker att hon gör någonting roligt. Bild: Greg Allen/AP
    Anledningen att det här är så roligt är att hon inte tycker att hon gör någonting roligt.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon gör succé med sina Trump-imitationer

I början av året försökte Sarah Cooper slå igenom som ståupp­komiker. Nu har videoklippen där hon gör narr av president Donald Trump fått miljontals visningar, retat gallfeber på Vita huset och väckt Demokraternas uppmärksamhet. Själv älskar hon att häckla den pompösa, svamlande makten.

– Inom mig har jag har alltid en röst som säger: ”Det här är inte bra.” Trump däremot har en röst som säger: ”Det här är lysande! Det här är det bästa jag någonsin har kommit på! Jag är smartare än alla. Jag är smartare än generalerna. Jag är smartare än forskarna. Jag kunde ha blivit läkare.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En ny mästare har seglat fram bland USA:s komiker. Hennes namn är Sarah Cooper och hon hyllas som Donald Trumps besegrare – satirikern som satte dit presidenten.

Den 42-åriga Cooper arbetade tidigare för Google och har författat två satiriska böcker om företags­etikett. En kväll i april publicerade hon en video där hon läppsynkar till ett av Trumps tal. I videon hörs Trumps röst i färd med att antyda att desinfektionsmedel som injiceras i kroppen skulle kunna bota coronaviruset. Samtidigt hukar sig Cooper i köket med en flaska blekmedel i händerna. Hon försöker inte riktigt härma Trump, när presidenten talar är hans ansikte ofta uttryckslöst. Cooper fyller det tomrummet. I videon ser hon ömsom osäker ut, ömsom övertygad om ordens genialitet. Hennes ögon irrar omkring som om de söker efter nästa tanke.

Effekten är förvånansvärt slående. I flera års tid har det hävdats att ingen annan skulle kunna säga de saker som president Trump säger och komma undan med det. I Coopers videor är det någon annan som säger det, närmare bestämt en svart kvinna. Hon klär inte ut sig till Trump. Hon är bara sig själv. Komikern Jerry Seinfeld, som stoltserar med en nästan vetenskaplig inställning till komik, kommenterade Coopers video på följande vis i tidningen The New York Times:

– Anledningen till att det är roligt beror på att hon själv inte tror att hon är rolig.

”Måste hata det jag gör”

När vi slår oss ner tillsammans berättar Cooper att hon spelade in den så kallade desinfektionsvideon i en hast och att hon hela tiden oroade sig för att det bara var dumt. Vi sitter vid en bordsände och pratar genom våra ansiktsmasker.

– Jag försökte egentligen bara spela en person som föreslår dessa galna saker så ärligt som möjligt, säger hon.

– Jag tror att anledningen till att det funkar är för att jag är en person utan makt, med låg status, som driver med någon i en maktposition.

– Trump har inte mycket respekt för kvinnor och han har inte mycket respekt för svarta kvinnor, fortsätter hon.

Cooper är född på Jamaica och menar att presidenten ”inte har mycket respekt för invandrare, även fast hans fru själv har invandrat”.

Cooper tror att anledningen till hennes klipp hyllas har med detta att göra.

– Folk hatar Trump så mycket och de vet att han i sin tur måste hata det jag gör. Det är något väldigt tillfredsställande med att han blir dragen vid näsan av någon som han föraktar.

Pappan fruktar deportering

Efter att desinfektionsvideon gjort succé online började Cooper lägga upp regelbundna klipp av sig själv där hon läppsynkar till vissa delar av Trumps uttalanden till nationen. Klippen har setts av tiotals miljoner människor.

Cooper har också blivit ombedd att vara värd för komikern Jimmy Kimmels talkshow under tiden som han är på semester.

– Det är galet, säger hon.

I början av året försökte Cooper slå igenom som ståuppkomiker och framträdde regelbundet under så kallade open mic-kvällar.

– Vid årets början hoppades jag att jag skulle få framträda på något av kvällsprogrammen. Nu är jag värd.

Cooper kom till USA när hon var tre år gammal med hjälp av sin farmor, som flyttade från Jamaica till Washington DC för att arbeta som hushållerska och som nyligen dog vid 99 års ålder.

– Hon var egentligen kinesisk men hade en jamaicansk accent, säger Cooper.

– Hon möjliggjorde för oss alla att komma hit.

I dag är alla i hennes familj amerikanska medborgare. Trots det berättar Cooper att hennes pappa verkligen är rädd för att Trump ska deportera dem på grund av hennes klipp.

– Jag menar, jag tror inte att han kan göra det men det finns många saker som jag inte trodde att han kunde göra som han har gjort. Vi skulle åtminstone deporteras till Jamaica, säger hon och skrattar.

– Jag antar att det finns sämre platser att deporteras till.

Misslyckades som skådespelare

Hennes pappa arbetade som ingenjör för Washington DC:s transportstyrelse och hennes mamma för ett sjukvårdsföretag. Under somrarna hjälpte hon sin mamma dela ut formulär.

– Min mamma sa alltid att alla måste få ta del av sjukvårdsförmåner. Min uppgift var att dela ut formulären, berättar hon.

– Jag tyckte om det.

Cooper ville stå på scen. Hon fick ett stipendium för att gå teaterlinje på universitetet men bytte senare spår till ekonom på hennes pappas inrådan.

– De gånger jag har frågor om pengar säger min pappa alltid att det ju är jag som är ekonom. Då tänker jag alltid ”nja, den examen tog jag för din skull”.

Under sitt sista år på universitetet tog hon en kurs där hon lärde sig använda Photoshop.

–Jag älskade det, säger hon.

Hon anmälde sig därför till en utbildning i digital design vid Georgia Tech-universitetet och bosatte sig i Atlanta. Där arbetade hon inom reklam och för företaget Yahoo innan hon vid 30 års ålder beslutade sig för att ge skådespeleriet en ny chans.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det var inte så framgångsrikt. Det var då jag istället försökte mig på ståuppkomik... Jag flyttade till New York och blev pank, säger hon.

– På så vis hamnade jag på Google.

Satir om företagskultur

Under sin tid som anställd på Google skrev hon ett satiriskt stycke med titeln ”10 tricks to appear smart in meetings” (på svenska: ”Tio knep för att verka smart under möten”), vilket senare expanderades till 100 knep i Coopers första bok. I texten uppmuntrar hon bland annat läsaren att ställa sig upp mitt i ett möte och rita ett venndiagram på whiteboardtavlan. Även om det var dåligt ritat skulle folk snart försöka korrigera det och det skulle verka som om man hade kontroll över förfarandet. Hon hade själv sett det hända. Av samma anledning var det värt att avbryta en presentation och be talaren gå tillbaka till föregående punkt. Hon tyckte också att det hjälpte att ställa sig upp och gå fram och tillbaka i rummet.

– Det var baserat på vad mina medarbetare gjorde, säger hon. Det gjorde sig bra online; många läsare hittade texten i jakten på faktiska råd. Via Google kunde jag spåra hur folk hittade min artikel. Människor sökte på: ”Hur framstår jag som smart på en möte?”

Efterföljaren till den första boken heter ”How to be successful without hurting men’s feelings” (på svenska: ”Konsten att lyckas utan att såra mäns känslor”) och innehåller tips och råd för att, bland annat ”kontrollera sin egen ton” eller ”prata som en man men ändå bli sedd som en kvinna”.

Hur mycket ska man som kvinna le under en jobbintervju? Svaret i boken är: ”Inte för mycket och definitivt inte för lite. Försök att öva på ett leende som är någonstans däremellan, även om det får dig att se ut som om du har en pågående stroke. Det är ditt bästa alternativ. ”

Gormar i kostym

Boken antyder att gormande och total avsaknad av självtvivel kan hjälpa en man att lyckas och till viss del verkar detta ha format hennes tankar om Trump.

– Eftersom han är en äldre, rik, vit man och han är Trump med hela kostymen, är det som att ”okej, då vet han vad han talar om”. Men liksom, nej det gör han inte. Det är samma sak i företagsvärlden. En kille kliver in genom dörren, han låter som om han vet vad han pratar om, han säger några floskler och alla är typ så ”ja, jag antar det”. Vi lär oss detta mönster, att det är så framgång ser ut. Att passa in i det mönstret blir likställt med framgång. Men det är inte sant. Det finns andra människor som inte ser ut på det viset, som inte låter på det viset, och som faktiskt också skulle kunna vara bra ledare.

Spreds först på Tiktok

I sina ståuppframträdanden talar Cooper om ras, kön och den arbetsplats som hon lämnat.

– Det konstigaste med att vara från Jamaica i USA är att jag är svart. Fast vänta, är jag det? sa hon i en föreställning på en klubb i New York.

Medan hon arbetade på Google sa hennes chef:

– Sarah, jag ska fylla i mångfaldsrapporten. Är det okej om jag säger att du är svart?

– Jag är svart, svarade hon.

– Åh, bra. Ännu bättre.

Hon hade börjat skapa sig ett namn lagom till dess att pandemin tvingade alla komediklubbar att stänga. Hon befann sig då istället hemma hela dagen med sin (också väldigt roliga) make Jeff Palm, som hon gifte sig med 2015.

– Alla mina vänner som håller på med komedi, vi försökte oss på olika saker. Testade Tiktok, appen för videodelning, eller provade ståuppkomik online på Zoom.

Hennes brorson visade henne hur man använder Tiktok förra sommaren. Cooper kände att hon var för gammal för det. Under denna period återvände hon dock till detta medie.

I sin första video, ”How to leadership” (på svenska: ”Hur man ledarskapar”), som publicerades den 15 april bär Cooper en grå luvtröja och lutar sig nära kameran. Hon ser fundersam ut, hennes ögon far fram och tillbaka och hennes ansikte är spänt av ansträngningen att komma på ordet ”kommitté”. Slutligen kopplar hon av i tillfredsställelse över sin prestation.

– Inom mig har jag har alltid en röst som säger: ”Det här är inte bra.” Trump däremot har en röst som säger: ”Det här är lysande! Det här är det bästa jag någonsin har kommit på! Jag är smartare än alla. Jag är smartare än generalerna. Jag är smartare än forskarna. Jag kunde ha blivit läkare.’”

”Måste lyssna igen och igen”

Demokraterna i USA har länge klagat över att journalister får Trump att verka vettigare genom att använda sig av de bästa klippen från annars snåriga tal. Så gör inte Cooper.

– Jag måste lyssna på de om och om igen, säger hon.

– Först då förstår jag vad Trump försöker säga.

Hon gjorde ett annan video där Trump insisterar att ”om vi ​​inte gjorde några tester skulle vi ha väldigt få fall (av corona­viruset)”. Därefter säger han: ”Man hör talas om Sydkorea.” Cooper tror att han förmodligen menade att Sydkorea uppvisade färre fall av coronaviruset eftersom det där genomförts färre tester totalt sett.

– Jag tror att han försökte göra den kopplingen men att han glömde bort det.

På vissa sätt kan hennes klipp framstå som tydligare än den ursprungliga presentationen.

Hur påverkar detta den faktiska politiken? Kommer vi se en Cooper-effekt? Joe Bidens team måste uppleva henne som en tillgång. Hon har också kontaktats av demokratiska senatorn Kamala Harris, som har lyfts fram som en möjlig vice­presidentkandidat till Biden.

Cooper själv är inte övertygad om effekten av sina klipp.

– Jag tror inte att jag kommer ändra uppfattningen bland Trumps mest hängivna fans, säger hon.

– Men jag tror att det finns vissa människor som röstade på Trump och som kanske bara accepterar att han är den han är, men om de såg ett klipp kanske de skulle känna: ”Wow, det här är oacceptabelt.”

Röstade på Hillary Clinton

Nej, hon röstade själv inte på Trump.

– Jag är väldigt stolt över att jag röstade på Hillary Clinton. Jag tror inte att vi skulle befinna oss i ett så dåligt läge vad beträffar coronaviruset om hon var president. Trump är inte en ledare, vi behövde en ledare. Det skulle bokstavligen talat vara bättre om han inte sa någonting, för han säger saker som är felaktiga, saker som är skadliga. Jag oroar mig för min mamma. Min mamma är 70 år gammal. Hon har astma. Hon bor i Florida. Hon är verkligen i riskgrupp.

Båda Coopers systrar har funktionsnedsättningar och hon oroar sig för dem också.

– Till den dagen jag dör kommer jag att vara arg över att vi inte fick vår kvinnliga president.

Sarah Cooper om…

… att hon sedan 2017 är blockad av Donald Trump på Twitter:

”Jag skrev ’Fake news: Donald Trump har blivit olämplig för presidentämbetet. Real news: Donald Trump har alltid varit olämplig för presidentämbetet.’ Det var inte ens en särskilt bra tweet.”

… hur länge hon kommer fortsätta göra videos:

”Ju fler människor som tycker att jag är cool, desto sämre fungerar det. Oavsett om Trump vinner eller förlorar är jag nog klar efter valet. Någon gång vill jag kunna använda min egen röst.”

… att göra standup som kvinna:

”Det finns en attityd att man inte behöver vara rolig om man ser bra ut. Tanken på att en kvinna, speciellt en attraktiv kvinna, skulle försöka sig på den här saken som ses som männens sak, det var som att jag försökte ta över deras territorium.”

Sarah Cooper

Född 1977 på Jamaica, flyttade till USA tre år senare.

Lever i dag i New York där hon de senaste åren försökt skapa sig en karriär som komiker, efter att tidigare ha arbetat för olika techföretag, bland andra Google.

Genombrottet kom i våras när hon på Tiktok började mima till Donald Trumps tal. Premiär var det med hans pressbriefing den 23 april, då han påstod att det kunde vara effektivt att undvika corona genom att belysa kroppen och att injicera rengöringsmedel.

Därefter har karriären gått spikrakt uppåt, just nu är hon en av USA:s absolut hetaste komiker.

Coopers fel att Trump hatar Tiktok?

Vita huset menar att man förbjuder Tiktok för att appen kan fungera som en trojansk, spionerande tjänst för den kinesiska regimen. Stämmer det? Vissa kritiker hävdar att det snarare handlar om att Trump vill öka pressen mot Kina i det pågående handelskriget mellan länderna. Andra kritiker ser snarare det hela som ett försök att åstadkomma en försäljning av Tiktok till amerikanska intressen, både Microsoft och Twitter ska vara intresserade.

Sedan finns ytterligare en teori: Sarah Cooper. Det vill säga att presidenten blivit så provocerad av hennes klipp att han gärna ser att plattformen försvinner för den amerikanska allmänheten. Anhängare till denna teori påminner gärna om att Tiktok även används av de ungdomar som bokade upp biljetter till Trumps rally i Tulsa, vilket fick till följd att att bänkraderna ekade tomma.