Kultur & Nöje.

2021-01-11 18:33
Puffetikett
Dagens ETC

Här är tv-serierna att se fram emot i vår

Marvelhjältar, Spung-poliser och Berlinnostalgi.

Trots att pandemin försenar premiärer är tv-våren är full med nyheter.

Karolina Bergström guidar dit till vårens tv-guldkorn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

2020 var året då kvalificerat tv-serietittande upphöjdes till det grundläggande behov det faktiskt handlar om. För hur hade vi egentligen klarat av dessa dimmiga månader av restriktioner och social distans utan att kunna hypnotiseras av Lisa Langseths ”Kärlek och anarki”, nagelbita oss igenom ”Kalifat” eller dra svartsinnade igenkänningsparalleller till SVT:s ”Amningsrummet”?

Som grädde på tittarmoset har en amerikansk studie dessutom visat på hur sträcktittande på kvalitativa tv-serier både kan höja vår emotionella intelligens och göra oss mer empatiska, så med andra ord är det fritt fram att bosätta sig framför vårpremiärer som barnlöshetskomedin ”Alla utom vi” och superhjälteserien ”Loki”.

Tv-våren 2021 är liksom mycket annat präglad av pandemin, som orsakat en rad uppskjutna produktioner. Men även om många premiärdatum fortfarande ligger och skvalpar talar det mesta för att vi under 2021 också kommer kunna återknyta kontakten med det mysterielösande åttiotalsgänget i ”Stranger things” och hoppet och förtrycket i ”The handmaid’s tale”. Att rykande färska produktioner som Apple TV:s seriefiering av scifi-författaren Isaac Asimovs klassiska Stiftelsetrilogi ligger på vänt bådar också det för ett minst sagt peppande tv-år.

History of swear words

Nicolas Cage berättar om svordomar i  ”History of swear words”. Bild: Netflix
Nicolas Cage berättar om svordomar i ”History of swear words”.

Vårens bisarraste tv-serie är redan här, nämligen en dokumentärserie om svordomarnas historia med den lätt avdankade b-skådisen Nicolas Cage som ciceron. Här får vi veta mer om saker som åttiotalets moralpanik över musikbranschens ordval och varför svordomar gör det lättare att uthärda smärta.

Premiär 5 januari på Netflix.

A discovery of witches säsong 2

”A discovery of witches.” Bild: HBO
”A discovery of witches.”

Trött på tjusiga men harmlösa kostymdramer? Denna Twilight-betonade tidsresa tar ett nytt grepp om genren. I första säsongen kämpade vampyren Matthew och häxan Diana för sin kärlek i nutid, nu reser de istället tillbaka till 1500-talets London i jakten efter en magisk bok.

Premiär 8 januari på HBO Nordic.

Wandavision

”Wandavision”.  Bild: disney plus
”Wandavision”.

Underhållningsmaskinen Disney fortsätter att leverera med en lång rad kommande Avengers-spinoffserier på agendan. Här fortsätter superhjälteparet Scarlett Witch och Vision sin kärlekssaga i en skruvad blandning av sitcom och action.

Premiär 15 januari på Disney Plus

Tunna blå linjen

Gizem Erdogan i ”Tunna blå linjen”.  Bild: SVT
Gizem Erdogan i ”Tunna blå linjen”.

En svensk hyllning till ”Spanarna på Hill Street” inspirerad av twitterkontot @YB-Sodermalm, med manus av ”Spung”-skaparen Cilla Jackert och med bland andra fenomenala Gizem Erdogan i rollerna – vårens stora tv-snackis kommer med andra ord redan i januari.

Premiär 17 januari på SVT.

For all mankind

Bild: Apple tv

Säsong ett introducerade en alternativ rymdhistorieskrivning, där dåvarande Sovjetunionen inte bara sätter den förste mannen utan även första kvinnan på månen. I säsong två landar vi mitt i åttiotalets Reaganera, där den krigiske presidenten gör sitt bästa för att militarisera även NASA.

Premiär 19 februari på Apple TV +.

Loki

Tom Hiddleston som Loki. Bild: Marvel
Tom Hiddleston som Loki.

I maj får vi veta vad som egentligen hände med Thors ondsinte bror Loki, en av få Marvelhjältar med egentlig substans, efter att han lyckades smita undan med den värdefulla tesserakten (superhjältespråk för viktig rymdsten).

Premiär maj på Disney Plus.

Vi barn från Bahnhof Zoo

Lea Drinda, Jana McKinnon, Jeremias Meyer, Michelangelo Fortuzzi, Bruno Alexander och Lena Urzendowsky i ”Vi barn från Bahnhof Zoo”.  Bild: Viaplay
Lea Drinda, Jana McKinnon, Jeremias Meyer, Michelangelo Fortuzzi, Bruno Alexander och Lena Urzendowsky i ”Vi barn från Bahnhof Zoo”.

Tillhör du också den generation som skolan visade filmen med samma titel för i avskräckande syfte, fast du egentligen mest blev avundsjuk på att den tonåriga drogmissbrukaren Christiane F fick se David Bowie uppträda i Berlin? I vår kommer en serie på samma tema, även nu med musik av Bowie.

Premiär våren 2021 på Viaplay.

Belgravia

Bild: EPIX

Ännu mer kostym-mumma i denna brittiska romanbaserade miniserie som av många jämförts med ”Downtown Abbey”. Här tar berättelsen avstamp i tidigt artonhundratal, där en ung mans tragiska död för alltid förändrar livet för två familjer.

Premiär 21 mars på SVT.

Snabba cash

I denna serie med rötter i Jens Lapidus succéroman har det gått tio år sedan händelserna i den tidigare filmtrilogin. Här ligger fokus på den ensamstående mamman Leyla (Evin Ahmad) och hennes drömmar att lyckas inom startupsektorn i en värld präglad av status och pengar. För regin står ”438 dagar”-regissören Jesper Ganslandt.

Premiär våren 2021 på Netflix.

Alla utom vi

Alba August i ”Alla utom vi”.  Bild: Discovery plus
Alba August i ”Alla utom vi”.

Går det att göra komedi av förintande barnlöshet? Det återstår att se i vår, när den svenska adaptionen av komediserien ”How to buy a baby” får premiär och där Alba Augusts och Björn Gustavssons respektive rollkaraktärer tampas med barnlöshetens känslomässiga och ekonomiska berg- och dalbana.

Premiär våren 2021 på Discovery Plus.