Kultur & Nöje.

2019-08-07 12:45
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de spännande titlarna i höstens bokflod

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Rasmus Landström väljer sex titlar att se fram emot

Henrik Bromander – ”Shahid/skärvor”

(Galago)

Bromander är tillbaka med sin första grafiska roman sedan den fenomenala ”Smålands mörker”. Boken handlar om en svensk konvertit som ansluter sig till IS och en kvinnlig konstnär i akut livskris. Kommer säkerligen vara lika spännande och välresearchad som allt Bromander skriver.

Lucia Berlin – Kväll i paradiset & Välkommen hem

(Natur & Kultur)

Bild: Buddy Berlin

2016 översattes hälften av Lucia Berlins samlade noveller i boken ”Handbok för städerskor”. Själv blev jag störtförälskad och beskrev Berlin som ”en Charles Bukowski i städrock; en briljant stilist som får whiskyn i pappmuggen att glittra” här i ETC. Nu översätter Natur & Kultur den andra hälften av novellerna, samt hennes självbiografi, i en volym.

Lars Gustafsson – Dr Weiss sista uppdrag

(Norstedts förlag)

Lars Gustafsson skrev bara en handfull science fiction-noveller under sin livstid. Men oj vad bra de var – som om han tagit det bästa från Borges, Dick och Le Guin, och slagit ihop det i kondenserat format. ”Dr Weiss sista uppdrag” blev det sista Gustafsson skrev: en roman om en tidsresenär som rör sig mellan 1850-talets Potsdam, 1950-talets England och vår samtid. Vi är många som har längtat efter Gustafssons återkomst till sf-genren.

Michel Houellebecq – Serotonin

(Albert Bonniers förlag)

Sverige är lite sena på bollen med Houellebecqs nya roman: i grannländerna Norge och Danmark publicerades den redan i början av året. Ändå kommer det bli en högtidsstund att sätta sig ner med den franska provokatörens senaste berättelse som – likt alla Houellebecqs ­romaner – kretsar kring en deprimerad och sexuellt frustrerad man i medelåldern. Som – specifikt för den här romanen – utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser.

Elinor Torp – Vi, skuggorna. Berättelser från ett Sverige du inte känner till

(Leopard förlag)

Elinor Torp är Sveriges bästa arbetsmarknadsreporter. Punkt. I böcker som ”Döden på jobbet” och ”Jag orkar inte längre” har hon skrivit skakande reportage om arbetsplats­olyckor och mobbing på arbetsplatsen. Nu är hon tillbaka med en bok som undersöker den växande svarta jobbmarknaden i Sverige. Om jag känner Torp rätt så kommer den vara lika rafflande som en thriller.

Naomi Klein – I lågor. Brandtal för en radikal klimatpolitik

(Ordfront förlag)

Naomi Klein förespråkar en radikal klimatpolitik.  Bild: Press
Naomi Klein förespråkar en radikal klimatpolitik.

Klein brukar vanligtvis ta ett halvt decennium på sig för att skriva en ny bok, som ofta blir en riktig tegel­sten. Men samtiden står – som bekant – i lågor. Kort efter att Trump valdes till president publicerade hon en bok om honom och nu – bara några månader efter att Alexandria Ocasio-­Cortez lanserat förslaget om en Green new deal i USA – har hon skrivit en bok om behovet av en sådan.