Kultur & Nöje.

2019-08-07 12:45
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de spännande titlarna i höstens bokflod

En intressant bokhöst väntar, men det är inte de svenska författarna som lär stå för de riktigt stora läsupplevelserna. Det är i stället inom den översatta litteraturen de viktigaste och mest spännande titlarna finns.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vissa höstar och vårar är det som om det råder stiltje i Litteratursverige. De gamla rävarna vilar på sina lagrar och debutantpresentationerna får ingen att lyfta på ögonbrynen. Som om alla tagit en lite extra lång semester, alternativt ruvar på något stort projekt för framtiden.

Bokhösten 2019 tycks mig just som en sådan period när jag bläddrar igenom Svensk bokhandels stora katalog. Trots att hösten traditionellt sett brukar vara den tid då de viktiga böckerna publiceras hittar jag bara en handfull tunga namn: Monika Fagerholm, Steve Sem Sandberg och Klas Östergren. Även Thom Lundberg – som i mitt tycke skrivit 10-talets bästa debut (”För vad sorg och smärta” 2016) – bör nämnas med romanen ”Föreställningar” som utspelar sig i operavärlden. Men i övrigt? En och annan intressant titel av halvkända författare och en ny bok i David Lagercrantz ”Millenium”-serie (men vem bryr sig?). Inte ens bland bilderböckerna för barn – svensk litteraturs paradgren – hittar jag de riktigt stora namnen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Dignar av spännande titlar

Med detta sagt är inte bokhösten 2019 ett litterärt sett ointressant halvår. Faktum är att Svensk bokhandels höstkatalog dignar av spännande titlar – men de är nästan uteslutande översatta sådana. Till exempel publiceras Margaret Atwoods uppföljare till ”Handmaid’s tale”, med den svenska titeln ”Gileads döttrar” i slutet av september. Michel Houellebecqs ”Serotonin” – som sägs ha förutspått de gula västarna – kommer i oktober. Karl-Ove Knausgård publicerar två tunna böcker, dels en essä om att skriva, dels en omdiktning av Ibsens ”Peer Gynt”. Även Silvia Avallone, Han Kang, Vigdis Hjorth, Kazuo Ishiguro och Colson Whitehead kommer med nytt. Liksom Naomi Klein, som framåt vintern publicerar ”I lågor” – en plädering för en Green new deal. Den kommer säkerligen bli höstens facklitterära höjdpunkt.

Natur & Kultur inleder också en spännande serie där författare från olika länder omdiktar Ibsens samtidsdramer. Här ingår Vigdis Hjorth, Merete Pryds Helle och Klas Östergren. Och i slutet av året publiceras Matilda Gustavssons ”Klubben” – berättelsen bakom reportaget som nästan fick den svenska akademien på fall. Trots en viss stiltje i den svenska författar­kåren tycks det komma ovanligt mycket böcker med potential att vidga, om inte medvetandet så i alla fall kulturdebatten.

Viss avmattning

Något mera? Tja, jag tycker mig se en viss avmattning i vågen av arbetarlitteratur, som varit det intressantaste litterära fenomenet under hela 2000-talet. Vanligtvis brukar jag hitta åtminstone tio titlar i varje bokkatalog, men hösten 2019 finner jag bara två–tre stycken. Med detta sagt inleder Susanna Alakoski en episk romansvit i fyra delar, som ska handla om den finska migrationen till Sverige under hundra år. ”Bomullsängeln” lyder titeln – håll utkik efter den.

Läs vidare på nästa sida: Rasmus Landström väljer sex titlar att se fram emot