Kultur & Nöje.

2017-03-17 11:45
 • Karin Ehrnberger. Bild: Press
  Karin Ehrnberger.
 • Många kvinnor känner sig utlämnade och får obehagskänslor av att sitta i en gynekologstol. För att lyfta       problemet skapade bl.a. Karin Ehrnberger en liknande stol för män. Bild: Martin Brunn
  Många kvinnor känner sig utlämnade och får obehagskänslor av att sitta i en gynekologstol. För att lyfta problemet skapade bl.a. Karin Ehrnberger en liknande stol för män.
 • En borr designad som köksredskap gör att många uppfattar det som en kvinnoborr.  Bild: Press
  En borr designad som köksredskap gör att många uppfattar det som en kvinnoborr. 

Gynstol för män ska synliggöra normer

Många föremål omkring oss är designade för medelålders män utan funktionsvariationer. Därför kan saker som en gynekologstol för män och en babyblå borrmaskin väcka stor uppmärksamhet. 

"Man kan synliggöra mycket genom att bara vända på förhållanden", säger Karin Ehrnberger som precis doktorerat med en avhandling om normkritisk design. 

Under Karin Ehrnbergers uppväxt såg hon sin mamma hantera tekniska maskiner varje dag. Hon sydde snabbt på symaskinen och visste precis hur man skulle trycka till med rumpan mot diskmaskinsluckan för att den skulle låsa sig. Ändå såg hon sig själv som tekniskt inkompetent jämfört med pappan som hanterade tv-kontrollen och borrmaskinen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När Karin Ehrnberger långt senare studerade på Konstfack funderade hon över varför vi värderar teknik utifrån om den associeras till en traditionellt manlig eller kvinnlig sfär. Det visar sig tydligt i designen där köksredskap är användarvänliga och mjuka till formen medan verktygen i garaget är kraftfulla och har många funktioner. För att synliggöra skillnaderna bestämde hon sig för att byta formspråket på en borrmaskin och en stavmixer. 

– När jag ställde ut borren på Konstfacks slututställning trodde många besökare att det var en borr för kvinnor. Anledningen var att den såg enkel ut och påminde om ett köksredskap. Det tyckte jag var intressant eftersom det bekräftade bilden som jag hade, säger hon.

Synar maktförhållanden

Borrmaskinen och stavmixern är ett av projekten som ryms i Karin Ehrnbergers doktorsavhandling som hon disputerade med vid KTH förra veckan. Avhandlingen handlar om hur man kan använda design som ett verktyg i ett normkritiskt arbete. 

– Normkritisk design handlar om att synliggöra maktförhållanden. Man kan använda design som ett redskap för att skapa politisk diskussion, säger hon.

Hon säger att mycket handlar om att förstå att allting omkring oss är mänskliga konstruktioner. De utgår från normer som ofta är skapade av personer och grupper i maktpositioner. Många lägger skulden på sig själva om designen inte är anpassad efter dem – man upplever att man är för svag för att öppna en viss förpackning eller för stel för att ta sig upp i gynekologstolen. 

– Det är lätt att tro att ett föremål är optimalt bara för att det finns på marknaden. Man tror att det är experter som tagit fram dem och att det är en själv det är fel på, säger hon. 

Anledningen är att mycket omkring oss är designat för vita medelålders män utan funktionsvariationer. Ett enkelt exempel är "hudfärgade" plåster som bara förekommer i en nyans. Ett annat är att krocktester av bilar görs utifrån krockdockor baserade på normkroppen för en man, vilket bland annat resulterar i att betydligt fler kvinnor än män drabbas av så kallade pisksnärtsskador. Det medför också att vi inte vet hur gravida kroppar eller kroppar som avviker från normen på annat sätt påverkas i en krocksituation. 

Gynstol för män provocerar

Ett annat projekt som ingår i hennes avhandling är Androstolen som Karin Ehrnberger gjort i samarbete med Högskolan i Halmstad och industridesignern Cristine Sundbom.

Det är en gynekologstol som är anpassad för undersökningar av prostatan på män, men är designad utifrån kvinnors upplevelser av stolen som kall, hög och ovärdig. Androstolen ställdes ut på Arkitekturmuseet i Stockholm 2013 och mycket riktigt blev flera manliga besökare avskräckta av den rangliga konstruktionen, toalettpappersrullen och metallbrickan undertill som ska fungera som en slags uppsamlingsskål. Många blev provocerade och menade att de borde ha designat en bättre gynekologstol för kvinnor i stället för att "hämnas" genom att göra en lika obehaglig för män.  

– Vi synliggjorde hur mäns makt över kvinnors kroppar har påverkat utvecklingen av gynekologin och det blev provocerande. Många har svårt att se sina egna privilegier trots att det i förlängningen kan påverka dem negativt. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om dem, säger hon.  

Gynstolen kan börja användas

Efter lanseringen av Androstolen fortsatte överläkaren Greta Edelstam, som Karin Ehrnberger och hennes kollegor samarbetade med under projektet, att ta fram en könsneutral gynekologstol. Den kallas "henstolen Kim" och fungerar lika bra för män på urologbesök som för kvinnor på gynekologbesök. Stolen har inbyggd värme i stolsryggen och besökaren behöver bara sära på benen när läkaren är redo för undersökningen.  

– Det är fantastiskt att den finns men den är inte lösningen på alla problem. Normkritik är ingen slutstation utan något som pågår hela tiden, säger Karin Ehrnberger.  

Hennes arbete med att synliggöra normer genom design kommer fortsätta även om hon är färdig med sin doktorsavhandling. Ett projekt hon ser fram emot framöver är att tillsammans med Maja Gunn och Camilla Andersson vara curator för en utställning om normkritik på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm i höst. 

– Design är ett så effektivt bildspråk som gör normer tydliga. Med utställningen hoppas vi kunna visa på hur design kan användas som verktyg för att synliggöra, ifrågasätta, omformulera och omfördela maktförhållanden på olika sätt i olika sammanhang, säger hon.         

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Karin Ehrnberger

Utbildad vid bland annat Konstfack i Stockholm.

Industridesigner som nyligen lagt fram sin doktorsavhandling om normkritisk design på KTH i Stockholm. 

I oktober är hon aktuell med en utställning om normkritisk design på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm.