Sexspalt.

2017-10-10 18:00

Går det att komma över otrohet?

Förlåta? Gå vidare? Karina Bäckström att reparera relationen efter otrohet.

Fråga: För en tid sedan uppdagades det att min man varit otrogen. Det var enligt honom inte något som betyder ­något för honom, utan ett misstag som hände på en tjänsteresa.

Han har sagt att han bara vill ha mig och att han ångrar sig och nu verkar han tycka att saken är ur världen. Han tycker jag är tjatig som tar upp det igen och han säger att det bara blir värre av att vi ”drar detta i långbänk”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag blev förtvivlad och arg och först tänkte jag lämna ­honom men besinnade mig och vill ge relationen en chans.

Vi har ändå varit tillsammans länge och har haft det bra. Jag tänkte att jag bara skulle kunna släppa det som hänt men märker att det är svårare än jag trodde. Jag tycker inte att saken är ur världen och besvikelsen kommer ofta över mig. När jag försöker prata med min man blir han bara sur och tycker jag förstör genom att dra upp det gång på gång. Går det att reparera en relation efter en sådan här sak? Hur ska jag kunna glömma detta?

Svar: Glömma kan du sannolikt inte men däremot finns det absolut möjligheter att gå vidare efter ett sådant här svek. Det är dock inte något som sker direkt utan det handlar ofta om en längre process. Det vore onekligen väldigt praktiskt för din man att allt bara skulle vara över för att han tycker det. Men svek och återupprättad tillit fungerar inte riktigt så – man behöver ofta prata om det som hänt många gånger. Det finns frågor, besvikelse och ilska som behöver få komma ut.

För att behålla relationen efter en otrohet behöver båda jobba för att det ska fungera. Den som har svikit behöver kanske visa att hen är ångerfull, att det inte ska hända igen och att hen tar partnerns upplevelse på allvar. Att bli sur på dig, säga att du tjatar och skuldbelägga dig genom att säga att du förstör är inte ett bra sätt att återfå förtroende. Den andra behöver å sin sida aktivt jobba för att våga lita igen. Man behöver aktivt bestämma sig för att jag litar på min partner även om jag faktiskt aldrig kan vara helt säker på att det inte händer igen. Jag väljer att lita på fastän det känns osäkert. Det är alltså inte bara den otrogna parten som kan reparera sprickan som uppstått.

Ibland kan det hjälpa att prata med en parterapeut ett par gånger för att komma förbi låsta positioner. Med en tredje part kan ni få hjälp att konstruktivt prata om det som hänt och hur ni ska gå vidare.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter