Hoppa till innehållet

Reportage

Gammal kulturväxt i ny kostym i tävlan om 2 miljoner kronor

Måltidsekologen Magnus Westling är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. 
Måltidsekologen Magnus Westling är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.  Bild: Bild: Rolf Larsson

ETC Bergslagen.

På onsdag ska 14 klimatsmarta proteinprodukter tävla om miljonerna på Måltidens hus i Grythyttan. Måltidsekologen Magnus Westling från Hjulsjö ligger bakom att göra gråärtan populär som råvara. "Vi serverade hamburgare gjorda på gråärtsfärs till 200 skolbarn i Hällefors. Majoriteten gillade vad de åt", säger han.

Det är statliga Vinova som har utlyst tävlingen Klimatsmart protein för att hitta nya produkter med mindre miljöpåverkan än traditionell kött- och mjölkproduktion. Tanken är att miljövänliga proteinstinna produkter ska hjälpa till att utveckla svensk livsmedelsindustri. Magnus Westling, som är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan, tävlar med bidraget Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln