Hoppa till innehållet

Film

Fritt från pekpinnar om moralism

”Filmen är en välspelad, komplicerad berättelse om ett stort tabu utan ambitioner att döma eller leverera ursäkter”, skriver Kristoffer Viita om Diary of a teenage girl.
”Filmen är en välspelad, komplicerad berättelse om ett stort tabu utan ambitioner att döma eller leverera ursäkter”, skriver Kristoffer Viita om Diary of a teenage girl. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

En välspelad, komplicerad berättelse om ett stort tabu utan ambitioner att döma eller leverera ursäkter. Kristoffer Viita ser filmen Diary of a teenage girl.

Det är 1976. 15 år gamla Minnie (Bel Powley) kommer i puberteten och inser att hon är kåt. En tonårstjej som undrar ”Vad är det för fel på mig? Jag tänker bara på att knulla” hör inte till vanligheterna på film. Åtminstone om man letar bland de klassiska lolita-karaktärerna. Minnie inleder en relation med sin mammas pojkvän, styvpappa om man så vill, men det vi får ta del av är hennes fantasi från början till slut. Minnie är hela tiden subjektet. Det är hon som har normalt trassligt tonårsliv vi bryr oss om. Hon har humor, hennes föräldrar är skilda, hennes syster spionerar på hennes telefonsamtal, hon vill bli serietecknare som Aline Kominsky.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00