Mötet.

2016-03-04 16:24
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik. Bild: Sofia Runarsdotter
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik.

Friheten i att skaffa barn utan partner

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Frihet bortom normen

I dokumentärfilmen Swedish Theory of Love använder filmaren Eric Gandini samma källmaterial som Josefin Olevik gör i sin bok. I Josefin Oleviks tolkning är stadsindividualismen som gör att staten blir en slags familjemedlem för medborgaren en positiv utgångspunkt för ett öppnare samhälle och för kvinnans frigörelse. Eric Gandini ser samma fenomen som ett exempel på en sorglig ensamhetsproblematik där folk inte klarar av att ha relationer. 

Alla steg bort från kärnfamiljen har drivits av kvinnor, konstaterar Josefin Olevik – helt enkelt för att det är de som har något att vinna på en förändring, i form av ökad frihet.

– I Sverige värderar man varje individs rätt att vara oberoende av varandra, man kan istället luta sig mot staten. De sakerna befruktar – och kanske förstärker – varandra.

Svenska kvinnor har åkt utomlands för att inseminera under många års tid. Varför är det först nu det möjliggörs i Sverige för ensamstående? Det handlar om en seghet inom medicinteknik, konstaterar Josefin Olevik. Det har också att göra med att en KD-politiker har varit socialminister och kunnat förhala beslutet.

En vanlig invändning mot inseminering har varit att barnet växer upp utan att känna till halva sin genetik. Forskningen som finns på hur barnen mår är inte så lätt att dra slutsatser ifrån, då det bara är en väldigt begränsad – och privilegierad – grupp som hittills har haft möjlighet att göra insemination på egen hand. De flesta är högutbildade, engagerade och har råd. Att barnen mår bra är därför inte förvånande, om man ser på hur statistiken ser ut i övrigt för den gruppen.

Läs vidare på nästa sida: Ett slags paradigmskifte