Het kultur just nu.

2021-02-04 19:20
  • Statsrådet Ulla Lindström uppvaktas på 50-årsdagen, den 15 september 1959, av partikamraterna fr. v. finansminister Gunnar Sträng, utrikesminister Östen Undén och statsminister Tage Erlander. Foto: Pressens Bild/TT
    Statsrådet Ulla Lindström uppvaktas på 50-årsdagen, den 15 september 1959, av partikamraterna fr. v. finansminister Gunnar Sträng, utrikesminister Östen Undén och statsminister Tage Erlander.
  • En kvinna i regeringen är utgiven på Appell förlag. Den baseras bland annat på Ulla Lindströms dagböcker.
    En kvinna i regeringen är utgiven på Appell förlag. Den baseras bland annat på Ulla Lindströms dagböcker.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Förlöjligad minister får upprättelse

Sveriges tredje kvinnliga minister, och den första som blev långvarig, kallades allt från vimsig höna till regeringens Pippi Långstrump. Men hon var snarare skarp, engagerad och uppriktig. Det menar genusvetaren Gunnel Karlsson, aktuell med en biografi över Ulla Lindström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ulla Lindström kallades många saker: vimsig höna, uppkäftig, bråkig. Vad säger det om hennes tid i regeringen?

– Hon betraktades hela tiden som att hon gjorde fel. Hon gjorde fel som kvinna och hon gjorde fel som politiker. Det är det som gör att det blir så konstiga omdömen om henne, att hon ”trampar i klaveret” skriver de i pressen. Att hon gör ”upprepade fadäser”. Det är hela tiden den här typen av negativa omdömen. Och det handlar väldigt mycket om, tror jag, att 1954 kan man inte riktigt se en kvinnlig politiker som en politiker. Utan man ser en kvinna, som man tycker gör fel. Hon pratar för mycket, hon blir för upprörd, hon blir arg – det får inte ett statsråd bli. Det är som att pressen inte kan hantera det här kvinnliga statsrådet.

Var det bara en bild av henne, eller kunde hon bli mer arg, till exempel, än andra statsråd?

– Hon var väldigt annorlunda mot hur de politiska männen var på den tiden. Hon var nog rätt uppriktig, och hon var mycket engagerad. Hon var annorlunda som politiker och det var svårt att hantera helt enkelt. Jag tror ändå att hon försökte säkerligen, men hon själv upplevde att hon blev felciterad i tidningarna, och att hon hela tiden blev annorlunda behandlad för att hon var kvinna.

Ulla Lindström neg inte för Storbritanniens drottning Elizabeth, kan du berätta om den händelsen?

– Det var så fånigt. Hon sa själv att ”jag hade inte en tanke på att niga”. Hon gjorde inte fel, utan hon gjorde som de andra statsråden. Då säger jag att här blev det en genuskrock, för vad man såg, det var Fru Lindström som inte neg som man tyckte att hon borde göra för att hon var kvinna. Man såg inte statsrådet Lindström, som gjorde som de andra statsråden och hälsade bugande mot drottningen. Man såg kvinnan, men man såg inte politikern.

– Ulla Lindström blev statsrådet som inte neg. Det skrevs så även när hon gick bort 1999, det är vad folk minns av henne. Men hon gjorde inte fel som inte neg, utan hon förklarade själv att hovnigningar gjorde man inte utanför det svenska hovet. Men det blev en sådan där grej som man alltid skrev om henne. Det blev hennes politiska persona, att hon inte neg.

Vad var det som hände när hon avgick?

– Hon hade ansvaret för u-hjälpen, som det hette på den tiden. Hon hade länge kämpat för att det svenska bidraget skulle höjas. När Sida skulle starta behövdes det mer pengar, och man hade bestämt att man skulle uppnå enprocentsmålet [att biståndet skulle uppgå till en procent av Sveriges inkomster, BNI] och för att kunna det måste man öka bidraget. Det hade hon kämpat för i flera år. Och finansminister Gunnar Sträng vägrade att höja och då tröttnade hon till slut och lämnade in sin avskedsansökan.

– Det här upprörde statsminister Tage Erlander väldigt, han sa att ”ja du kommer inte bli nåt”. Dörren till partiet stängdes. Hon blev stämplad som illojal. Det väckte jättestort uppseende i pressen, att hon avgick och också talade om varför. För henne var det nog så att hon var en väldigt övertygad politiker, hon jobbade med sådana frågor hon trodde på. Det gjorde nog att hon också vågade ta sådana här steg och stå för vad hon gjorde.

– Hon ansåg själv efteråt, att det var det bästa hon hade gjort att avgå i protest. För hon ansåg att sedan så löste det sig helt, det blev ökad u-hjälp och man bestämde sig för att nå enprocentsmålet. 

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Ulla Lindström

Ulla Lindström, Sveriges tredje kvinna att bli minister hade under sina år som konsultativt statsråd 1954-1966 ansvar för familjepolitik, konsumentfrågor och u-hjälp. Hon stred också för andra frågor som nedrustning och att Sverige inte skulle skaffa atomvapen. Lindström hade aldrig ett eget departement, utan fick sköta det mesta själv.