Kultur & Nöje.

2020-07-17 14:02
Stjärnskottet Rich Brian, från Indonesien, skapade sig ett namn med hitlåten ”Dat $tick” som 17-åring. Bild: Christopher Smith
Stjärnskottet Rich Brian, från Indonesien, skapade sig ett namn med hitlåten ”Dat $tick” som 17-åring.
Puffetikett
Dagens ETC

Följ med Dagens ETC på sommarens kulturresa jorden runt: Asien

Har du tvingats ställa in en efter­längtad resa i sommar? Dagens ETC tar dig med på en annan sorts jorden runt-resa. Vi kommer färdas från kontinent till kontinent – via konst, film och annan kultur. Den här veckans nedslag är ASIEN.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Indien

Musik/dans: Bhangra

Bild: Aman Sharma/AP/TT

Folkmusiken och dansen bhangra har sitt ursprung i regionen Punjab i norra Indien. På 1980-talet växte en modern, elektrifierad, poppig variant fram i London, ibland med inslag av rap och dancehall. Texterna fortsätter dock vara på punjabi och dholtrumman ett centralt instrument. Den som vill testa dansen får ställa in sig på att skaka en hel del axlar med upplyfta armar samt göra en mängd benlyft. Allt sker i högt tempo och kanske är det därför som bhangra-inspirerad workout ökat i popularitet de senaste åren. Panjabi MC:s ”Mundian to bach ke” är en klassiker från 2002.

Libanon

Konst: Walid Raad

Moderna museet i Stockholm är öppet igen efter coronastängningen och besökarna ges en ny chans att se den libanesiska konstnären Walid Raad, i retrospektivet ”Helt ärligt, vädret hjälpte”. I sin introduktion skriver museet att Raad i fotografi, video, skulptur, text och installationer intresserar sig för hur våld påverkar kroppar, sinnen, kultur och tradition och att han utgår från ”historiska händelser och föreställer sig till synes orimliga, bisarra och förunderliga situationer och dokument”. Raad återkommer ofta till uppväxten i Beirut under inbördeskriget i Libanon.

Japan

Litteratur: Banana Yoshimoto

Bild: Hartwig Klappert

Banana Yoshimoto (pseudonym för Mahoko Yoshimoto) har beskrivits som en kraftfull men ödmjuk röst i japansk litteratur som både kan hylla och kritisera sitt hemland. Kärlek och familjerelationer ges stor plats och även queera karaktärer har en självklar plats. Pressen pratade om ”Bananamania” när hennes debutroman, utgiven på engelska med namnet ”Kitchen”, kom 1988. Här sörjer en ung kvinna en släktings död då hon blir inbjuden till en ovanlig familj. Samtidigt blir kök den enda plats hon klarar av att vistas i.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Film: Shoplifters

Hirokazu Kore-edas familjedrama går från hjärtevärmande till hjärtekrossande. En fattig familj i det moderna Japan gör sitt bästa för att sätta mat på bordet, ibland genom att snatta varor i matbutikerna. Totalt mörker råder dock inte innanför familjen Shibatas fyra väggar, det finns värme och skratt och snart får de också ett ny medlem. Här finns däremot gråzoner. Vad innebär det att stjäla om man inget har? Och vad är egentligen en familj? Har du inte sett Guldpalmsvinnaren från 2018 års Cannesfestival, passa på att streama den i sommar.

Kina

Konst: Ren Hang

Ren Hangs fotografier är lekfulla, personliga, provokativa och ofta med inslag av natur och nakenhet. Det senare gillades inte av kinesiska myndigheter, flera av Hangs utställningar stoppades och han greps flera gånger av polis. Konstnärens webbsida och sociala medie-konton försvann också regelbundet. Ren Hang var definitivt en av de mest kontroversiella kinesiska konstnärerna när han tog sitt eget liv 2017, bara 29 år gammal.

Sydkorea

Kultur: Hallyu

K-pop-gruppen Twice  Bild: Ahn Young-joon/AP/TT
K-pop-gruppen Twice

En våg av koreansk kultur har dragit in över länder även utanför Asien de senaste decennierna. Vågen kallas i Sydkorea ”hallyu” och det pratas förstås mycket om musikstilen k-pop som tagit över en stor del av den internationella musikmarknaden och filmen ”Parasit” som vann Oscars för bästa film och bästa regi förra året, men allt från dramaserier till hudvård (k-beauty) ryms i termen.

Iran

Film: Nader och Simin – en separation

Nader och Simin är ett iranskt medelklasspar som lever ett relativt sekulärt liv. De bor tillsammans med sin 11-åriga dotter och makens åldrande pappa. Simin (frun) vill flytta men maken vill stanna med sin far som behöver hjälp. En domstol beslutar att det inte finns tillräckliga grunder för att tillåta en skilsmässa. Simin flyttar ut, vilket startar en kaotisk händelseutveckling. Undersöker inte bara religionens komplikationer utan även ökade klassklyftor i Iran. Första iranska film att vinna en Oscar för bästa utländska film.

Indonesien

Musik: Rich Brian

Bild: Christopher Smith/AP/TT

Den 20-åriga rapparen från Indonesien slog igenom 2016 med jättehitten ”Dat $tick” och i dag är han en del av en växande asiatisk och asiatisk-amerikansk hiphopscen. Spindeln i nätet i den asiatiska framgången är skivbolaget/medieplattformen 88rising som förutom Rich Brian även står bakom namn som japanska Joji och kinesiska Higher Brothers. Brian Imanuel Soewarno var från början känd under artistnamnen Rich Chigga men efter kritik gick han 2018 över till Rich Brian. ”Jag var naiv och gjorde ett misstag” kommenterade han valet av originalnamnet. Han har i dag samarbeten med artister som Ghostface Killah och Dua Lipa på sitt cv.

Del 4:

Vi hinner inte stanna till i alla Asiens 49 länder men här kommer några smakprov från jättekontinentens kulturliv. Kanske blir det i sommar du upptäcker indisk bhangra, indonesisk hiphop och japansk Bananamania?