Kultur & Nöje.

2020-06-26 02:27
Puffetikett
Dagens ETC

Följ med Dagens ETC på sommarens kulturresa jorden runt: Afrika

Har du tvingats ställa in en efterlängtad resa i sommar? Dagens ETC tar dig med på en annan sorts jorden runt-resa. Vi kommer färdas från kontinent till kontinent – via konst, film och annan kultur. Den här veckans nedslag är AFRIKA.

DEL 1: AFRIKA

Besök i afrikanska kultur­metropoler som Johannesburg, Lagos och Marrakech får vänta. I första stoppet på vår resa tar vi dig med på allt från science fiction och bröllops­bestyr till afronauts och Soul Makossa.

Nigeria

Bok

Wormwood-trilogin, Tade Thompson

Hyllad sci-fi från Nigeria. För 50 år sen kraschade en gigantisk utomjordisk livsform på jorden. Nu har den slagit sig ner i Nigeria där den släppt lös djur och bakterier men även startat en självläkande process som enligt ryktet även kan komma människor till nytta. I staden Rosewood befinner sig Kaaro, en av de ”känsliga”, vars telepatiska krafter gör honom till en lämplig agent för regeringsstyrkan S45. När Kaaro inser att hans liv är i fara tvingas han börja leta efter svar och fråga sig själv: ”Hur mänsklig är jag?”. Trilogin är i år nominerad till science fiction-priset Hugo för bästa serie.

Musik

Yemi Alade

Yemi Alade vann talangtävlingen Peak talent show redan 2009 men det stora genombrottet, även internationellt, kom fyra år senare med dunderhitten ”Johnny”. I dag är hon etablerad som en av de största inom genren afrobeat och har släppt låtar som ”Ferrari”, ”Kissing”, ”Bum bum” och ”Koffi Annan” som hyllar FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan. Förra året släppte hon albumet ”Woman of steel” och medverkade även på Beyonces Lejonkungen-soundtrack.

Senegal

Film

Black Girl

Sengalesiska Ousmane Sembènes debut från 1966 följer en ung kvinna som lämnar Senegal för att jobba som barnflicka hos en förmögen familj i Frankrike. Det är en tid då den koloniala eran ska vara över men där dess attityder och tankemönster ännu sitter djupt i människors medvetanden och agerande. ”Black girl” är i dag en klassiker och Ousmane Sembène en hyllad filmlegendar och författare. Den wolof-språkiga filmen ”Xala” (1975) bygger på hans egen roman.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ghana

Film

Nuotama Frances Bodomo

”Afronauts” (2014), regisserad av Nuotama Frances Bodomo, är en stilsäker, fantasieggande kortfilm om det verkliga zambiska rymdprogrammet som under 1960-talet trots små resurser hoppades kunna skicka upp den första afrikanska astronauten i rymden. Filmen går sedan en tid tillbaka att se gratis på internet. Bodomo föddes i Ghana men växte även upp i Hong Kong och Norge. På senare tid har hon också skrivit och regisserat avsnitt till HBO-serien ”Random acts of flyness”.

Etiopien

Konst

Aida Muluneh

Fotokonstnären Aida Muluneh är född i Etiopien 1974 men uppväxt bland annat i Yemen, England och Kanada. Genom sina verk ger hon en bild av vad det innebär att vara en afrikansk kvinna med såväl omvärldens blick och det koloniala arvet som könsroller och identitet som påverkande faktorer. ”Väldigt samtida men ändå med rötterna i min kultur”, enligt konstnären själv som ofta återkommer till traditionella utsmyckningar och kroppsmålning men i modern tappning. För tio år sedan startade Aida Muluneh också Addis Foto Fest i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, den första internationella fotofestivalen i Östafrika.

Kamerun

Musik

Manu Dibango

Saxofonisten och musikaliska innovatören Manu Dibango avled i mars i covid-19. Under 1960-talet skapade han sitt eget sound av jazz, soul och funk blandat med rytmer och melodier från hemlandet Kamerun. ”Pappy Groove”, som han ibland kallades, har sedan dess gett ut över 70 album. Världshitten ”Soul Makossa” släpptes 1972 (från början som B-sida till en mästerskapslåt för afrikanska mästerskapen i fotboll) och har samplats av massor av artister, bland andra Kool & the gang, Jay-Z, Rihanna, A tribe called quest, Jennifer Lopez, Milli Vanilli, och Busta Rhymes.

Sydafrika

Bok

The Distance, Ivan Vladislavic

Ivan Vladislavic, född och uppvuxen i Sydafrika och bosatt i Johannesburg större delen av sitt liv, hyllas ofta för sin fantasi och originalitet. I hans senaste roman ”The distance” (2019) börjar Joe, en ung skolpojke i Pretoria, samla på urklipp om sin idol boxaren Muhammed Ali. Decennier senare återkommer han till urklippen, då för att berätta en historia om ungdomsåren. Den, precis som Vladislavic, fantasifulla författaren tar sin motvilliga bror Branco till hjälp för att minnas saker ”som de faktiskt var” och deras röster vävs samman. Tre av Ivan Vladislavics tidigare romaner finns utgivna på svenska: ”Snabbköpet Rastlös”, ”Dubbla negativ” och ”Sprängskissen”, alla översatta och utgivna på Tranan förlag.