Kulturbilden.

2019-08-18 12:45
Bild: Walk across borders
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

”Flykten definierar inte ens identitet”

En sprakande performance där nyanlända modeller visar upp mode från såväl lokala modeskapare som stora svenska modehus gick av stapeln under Malmöfestivalen i veckan.

”Vi vill bryta med den mediala bilden av nyanlända”, säger Ansar Bakir, projektledare på Konstkupan i Malmö, som

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under Malmöfestivalen arrangerade Konstkupan en modevisning/performance med nyanlända som modeller, för att utmana stereotyper om människor med erfarenhet av migration.

– Det vi arbetar med på Konstkupan handlar om att skapa en mötesplats för människor som har upplevt flykt och migration. Alla vi som jobbar och de som kommer hit har likartade erfarenheter. Idén har vuxit fram ur den gemensamma förståelsen för vad migration är, men också som ett svar på den massmediala bilden av människor som har en erfarenhet av migration och av att korsa en gräns. Vi vill förändra den mediala bilden på vårt eget säregna sätt, berättar Ansar Bakir för ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Sex månader av ens liv definierar inte hela ens identitet, det är en så liten del av en människa. Den mediala bilden av människor på flykt fokuserar på den lilla delen, samt på brott och straff, hederskultur vs sekularism och så vidare.

Varför just en modevisning?

– Mode är ett av de starkaste sätten att uttrycka sig på. Det är personligt och säreget. När man har stadgat sig och kan börja utforska de sidorna av sin identitet, då hittar man fram till det lekfulla, det experimentella och spännande. Vi ville ta fram det. En människa är så mycket mer än sitt ursprung eller hur den har tagit sig hit. Vi ville göra dessa människor till tredimensionella personer med nyanser. Det känner vi att mode och performance art är ett perfekt medium för.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.