Kultur & Nöje.

2014-01-30 15:09
Stina Dabrowski slutar som ordförande i Publicistklubben. Hon har fått mycket kritik under uppdraget, bland annat för att Avpixlats Mats Dagerlind bjöds in till en av debatterna.  Bild: Piratförlaget
Stina Dabrowski slutar som ordförande i Publicistklubben. Hon har fått mycket kritik under uppdraget, bland annat för att Avpixlats Mats Dagerlind bjöds in till en av debatterna.

"Finns en rätlinjighet i debattklimatet"

Hallå där, Stina Dabrowski, som inte ställer upp för omval till ordförandeposten i Publicistklubben.

Varför vill du inte bli omvald?

– Det beror enbart på att Publicistklubben tar så mycket tid. Det är synd, uppdraget har varit väldigt spännande, utmanande, svårt och roligt.

Vilka har varit de viktigaste frågorna som du har tagit upp under din tid i PK?

– Frågor om yttrandefrihet. Vi har haft intensiva debatter om vilka man får debattera med och hur man ska debattera. Jag tycker att det är lågt i tak när det gäller debatter i Sverige. Med det menar jag inte att man ska få uttrycka ­rasistiska åsikter, men jag tycker att det finns en viss rätlinjighet i det svenska debattklimatet. Det leder till ängslighet, folk blir rädda att inte tycka ”rätt”.

Apropå det så fick du väldigt mycket kritik när Avpixlats redaktör Mats Dagerlind fick vara med i en PK-debatt i fjol. Hur ser du på den kritiken nu?

– Jag har ingenting emot kritik. Jag vill att det ska blåsa mer. Publicistklubbens främsta uppgift är att skapa debatt om publicistiska frågor och försvara yttrandefriheten. Om resultatet av att Avpixlat representerades i debatten blev att ämnet debatterades ännu mer så är det bra. Det finns inte ett absolut rätt eller fel i de här frågorna, man måste använda sitt omdöme från gång till gång.

Vad ska du göra med all tid som tidigare har gått till PK?

– Jag har längtat efter mer fri tid! Men jag jobbar också som professor vid Stockholms dramatiska högskola och så har jag sju barnbarn som jag vill tillbringa ännu mer tid med. Sen hoppas jag få roliga idéer att jobba med.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Två uppgifter

Publicistklubben, PK, har två uppgifter: att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt.

PK har omkring 5000 medlemmar, varav drygt 3000 i Stockholm.