Kultur & Nöje.

2014-01-28 11:21

Fabrizio Gatti om Fos tal: ”Rätt, men farligt”

I talet Italienarnas värdighet menar Dario Fo att politikerna och politiken ligger till grunden för Italiens problem. Dagens ETC har låtit journalisten och författaren Fabrizio Gatti läsa det.
   – Han här rätt, men det han säger i det sista stycket är farligt, säger han.

Det stämmer att makten måste störtas, säger Fabrizio Gatti.

– Men det måste göras utan att skapa ett tomrum. Där det finns tomrum finns det kaos och där det finns kaos så går makten till den första som hoppar in och tror att han har en lösning.

Gatti menar att det är precis det som hände på 30-talet och det var så Mussolini fick makten i Italien på 20-talet.

– Visst kan man dra ner ridån, som Fo säger, men den måste dras upp igen väldigt snabbt. Annars kan vad som helst hända och det kan vara väldigt farligt.

Han säger att han håller med om allt det andra Fo skriver.

– Men jag hoppas att ridån kan hållas öppen så att alla kan få veta namnen på dem som har satt Italien i den här sitsen.

Förra året släpptes Fabrizio Gattis senaste bok Gli anni della peste, Pestens år, i Italien. Den handlar om de senaste 20 åren och förhållandet mellan maffian, folket och politikerna i landet.

Han berättar om en av maffians lönnmördare som, i utbyte mot vittnesskydd, vittnade mot sina förra arbetsgivare. Det var en enorm hjälp för de som bekämpade maffian.

– Han blev det första vittnet som sveks av staten. Plötsligt bestämde regeringen, som för övrigt var till vänster, att de måste reducera antalet vittnen. Varför då? Jo, för att det fanns en hemlig överenskommelse mellan en del av partiet och Berlusconis gäng.

När detta hände så höll de italienska politikerna på att skriva om grundlagen i ett samarbete mellan höger och vänster, förklarar Gatti, och Berlusconi pressade vänstern att ge upp de hårda lagarna mot maffian.

– Fram till dess hade vi kommit nära ett läge där maffian bara handlade om brottslighet och inte var starkt kopplad till samhällets politik och ekonomi. Men vänsterns inrikesminister bestämde sig för att stänga ner alla maffiaundersökningar. Nu är han, Giorgio Napolitano, Italiens president.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter