Film.

2016-01-28 21:00
Flickan som räddade mitt liv handlar inte bara om Souad. Den berättar flera andra historier om personer som fått fly, ofta inte för första gången. Bild: Press
Flickan som räddade mitt liv handlar inte bara om Souad. Den berättar flera andra historier om personer som fått fly, ofta inte för första gången.

Ett möte som räddade liv

När Islamiska Staten attackerade i irakiska Kurdistan i augusti 2014 åkte Hogir Hirori dit så snart han kunde. Mitt i rapporteringen träffade han en elvaårig flicka som råkade rädda hans liv. I dokumentärfilmen Flickan som räddade mitt liv försöker Hirori hitta henne.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I augusti 2014 genomförde IS omfattande attacker i norra Irak. När attackerna inleddes var det dock svårt att få information om dem från icke-kurdiska medier. Dokumentärfilmaren Hogir Hirori, som växte upp i området och flydde till Sverige vid 19 års ålder, berättar att han nåddes av nyheten via sociala medier.

– Jag och min höggravida fru kom hem ganska sent från en grillfest och öppnade olika sociala medier på datorn. Där såg vi hemska bilder på människor som flydde, det kom som en total chock. Jag var uppe hela natten och försökte hitta mer information, men det var ganska tyst i internationella medier.

Kände igen sig

Eftersom hans föräldrar och syskon bor i närheten trotsade Hirori skuldkänslorna som kom av att lämna sin höggravida fru hemma i Stockholm och bestämde sig för att åka ner direkt.

– Den enda gången jag var riktigt rädd under hela resan var på Arlanda när vi bara var åtta, nio personer på hela flygplanet. Ingen ville dit.

Väl framme filmade och fotograferade Hogir Hirori människor och publicerade deras historier på internet, som ett sätt att förklara för omvärlden vad det var som pågick. Det var då han träffade Souad, en elvaårig flicka som var sjuk och hade tappat bort sina föräldrar.

– Jag har varit flykting många gånger och jag såg mig själv i Souad. Jag var på väg till Sinjarbergen för att dokumentera människor som flydde från IS, men när jag såg den här flickan som inte hade ätit eller druckit och tappat bort sina föräldrar tänkte jag att ”det här är jag”, hon påminde mig om när jag var elva år, flykting och hade tappat bort mina föräldrar. Jag bestämde mig för att stanna med henne.

Så Hirori stannade och missade helikoptern som han skulle flyga med till bergen, en helikopter som sedan kraschade. Att han stannade med Souad räddade Hiroris liv, säger han, och han ville göra allt han kunde för att hjälpa henne. Men flickan försvann och ett sökande som skulle pågå i ett halvår tog vid. Resultatet blev dokumentärfilmen Flickan som räddade mitt liv, som visas på Göteborgs filmfestival från och med tisdag den 2 februari.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter