Kultur & Nöje.

2018-08-03 16:45
Musikerna Xenia Kriisin och Sara Parkman, i förgrunden, har skrivit musiken som kommer att framföras av bygdekören i Ställbergs gruva.  Bild; The non existent center
Musikerna Xenia Kriisin och Sara Parkman, i förgrunden, har skrivit musiken som kommer att framföras av bygdekören i Ställbergs gruva.
Puffetikett
Dagens ETC

Ett möte mellan sången och industrialismen

En musikalisk vandring i gruvmiljö, det får publiken som ser helgens körverk på Ställbergs gruva. Det är musikerna Sara Parkman och Xenia Kriisin som tillsammans har skrivit Ställbergsången – icke-kristna psalmer - som framförs av en 30 personer stark bygdekör.

I Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen finns den gamla gruvan Ställbergs gruva, som sedan flera år tillbaka huserar konstgruppen The non existent Center som anordnar konstutställningar, föreställningar, konserter och seminarier. I dag och imorgon ger de det nyskrivna körverket Ställbergsången.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag och Xenia Kriisin har på varsitt håll skrivit musik och sen träffades vi i förra veckan och satte ihop det till ett gemensamt verk. Och vi har bjudit in både amatörer och proffs att sjunga den här musiken, säger folkmusikern Sara Parkman som är delägare i gruvan och som den här sommaren även är aktuell som sommarpratare i Sveriges radio.

”Vi kallar den bygdekören”

Kören som ska framföra musiken består av 30 personer varav de flesta har anmält sig frivilligt att delta.

– Vi kallar den för bygdekören och hälften av personerna kommer från Bergslagen och häften kommer från resten av Sverige. Det är alla möjliga personer i olika åldrar, någon är socionom, en annan är lärare och någon är bonde. Sen har vi även några professionella musiker och sångare som får ta mer ansvar och som får bära musiken. Det finns något väldigt fint med mötet i det tänker vi.

Akustik i centrum

Musiken har skrivits med tanke på den akustik som finns i den gamla nedlagda gruvans olika rum.

– Publiken kommer att mötas av den här 30 personer starka kören som också kommer att leda dem i en vandring runt gruvans olika lokaler. Så konserten är som en musikalisk vandring mellan olika platser. Vi kommer att stå i en liten slyskog, vi kommer att vara i en gammal vedhall, säger Sara Parkman.

Den musik som framförs under konserten kallar kompositörerna för nyskrivna psalmer. De handlar om gruvan i Ställberg och den gamla arbetsplats den är.

– Vi har kallat det för psalmer. Vi använder ordet för att betona att det här är urmänskligt, att sjunga. Men det är inte nya kristna psalmer utan det är meningsfulla sånger, för det är någonting vi behöver för att leva tillsammans.

Skapa känsliga rum

– Det handlar också om den här platsen som har varit en arbetsplats för så många människor och som är en slags symbol för industrialismen och hur det har förfallit. Nu fyller vi den med någonting nytt, med sång men också med känslan av att skapa ett rum där människor får vara tillsammans och känna saker, säger Sara Parkman.

Att med sången och körverket skapa känsliga rum är något hon återkommer till.

– Vi behöver det, vi behöver rum som är magiska, som är heliga och det är det vi försöker göra i det här gemensamma mastodont-projektet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ställbergs gruva

Ställbergsången spelas den 3 och 4 augusti i Ställbergs gruva i Ljusnarsberg. Förutom körmedlemmar medverkar musikerna Kristina Issa, Ylva Holmdahl, Lars Parkman, Johan Hjalmarsson, Hannah Tolf, Erik Errka Peterson, Brenda El Rayes, Barbara Chamoun och Selen Özan.

Sedan 2013 har konstgruppen The non existent Center, TNEC haft kontinuerlig kulturverksamhet i Ställbergs Gruva i Ljusnarsbergs kommun. 2015 köpte TNECs systerförening Non Existent Resources gruvfastighetens byggnader och mark. Sara Parkman är delägare i gruvan.