Recension.

2019-09-12 12:30
Jim Carter i rollen som Mr Carson.
Jim Carter i rollen som Mr Carson.
Puffetikett
Dagens ETC

Ett kärt återseende – men inte mycket till rulle

Det är snart fyra år sedan det sista avsnittet av den sex säsonger långa tv-serien ”Downton Abbey” sändes inför miljonpublik. Nu får vi återse alla bekanta ansikten i en långfilm – som dock inte imponerar på ­Dagens ETC:s recensent.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Historien i filmen ”Downton Abbey” utspelar sig 1927, under ett besök av kung Georg V och drottning Mary (nuvarande drottningens farmor och farfar, för er ”The Crown”-fans). Plötsligt valsar hovets förtrupper in och meddelar slottet Downtons personal att deras tjänster inte behövs under besöket – något som inte tas emot väl hos kocken fru Patmore och de andra, som varit minst sagt begeistrade över att få ha kungligheter i huset. Men ska de, som Carson tycker, foga sig i de kungliga protokollen eller stå upp för chansen att få ta hand om kungen och drottningen?

Lord Grantham och hans familj har andra bekymmer: Hur länge ska de ha ett slott – ska de sälja Downton? Varför vill kusin Maud inte testamentera sitt slott till lorden utan till sin kammarjungfru? Och hur ska den irländske republikanen Tom reagera på att ha kungen i sin närhet?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Inte mycket nytt

När tv-serien lades ner kändes det som att alla historier hade tröskats några varv för länge. Skulle Edith finna lyckan, skulle Thomas någonsin bli snäll, skulle lady Violet och lady Isobel sluta munhuggas och bli kompisar? När den nu blir långfilm är det inte mycket som känns nytt. Greppet med ett kungligt besök är rätt smart för att få en ny handling, men gör bara att vi måste hålla reda på ännu fler än de omkring 20 vanliga karaktärerna. På två timmar kommer man inte långt med var och en.

Nej, det här känns som ett sätt att mjölka biljettpengar ur ett aningen trött koncept. Vi har sett Maggie Smith trycka till folk förr – och dessutom med bättre repliker.

Downton Abbey

Betyg: 3 av 5

Regi: Michael Engler.

Medverkande: Maggie smith, Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, m fl.

Premiär 13/9.

Downton Abbey

Sändes 2010–2015 och följdes av omkring tio miljoner britter. Även i Sverige var genomslaget stort och runt en miljon tittare bänkade sig inför varje avsnitt.

Nu kommer spelfilmen med samma namn – med alla de bekanta
karaktärerna.