Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Ett gjuteri i förvandling

Stefan Rydéen kom till Bergmans gjuteri för att skapa offentlig konst till Lekeberg.        ”Tack vare Roger får jag tillgång till hantverksskicklighet med hundraåriga traditioner.”
Stefan Rydéen kom till Bergmans gjuteri för att skapa offentlig konst till Lekeberg. ”Tack vare Roger får jag tillgång till hantverksskicklighet med hundraåriga traditioner.” Bild: Bild: Lasse Persson

ETC Örebro.

Från turbinhjul och brottlänkar till skulpturer som ska pryda offentliga byggnader. Det över hundra år gamla gjuteriet i Karlskoga håller på att byta skepnad.

Söder om E18 i Karlskoga, i en gammal röd tegelbyggnad från förra sekelskiftet, ligger Bergmans gjuteri. 1912 grundade Axel Bergman gjuteriet, och i mer än hundra år har här gjutits detaljer till kraft-, pappers- och verkstadsindustrin. Men nu stundar nya tider. I stället för turbinhjul, brottlänkar och lagerhus har Axels sonson Roger Bergman öppnat för en ny inriktning i verksamheten – konst. Allt började med att konstnären Stefan Rydéen kom hit för att arbeta med olika konstverk, bland annat ett verk som ska bli offentlig konst i Lekeberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln