Hoppa till innehållet

ETC Örebro

En visuell väv av minne och nutid

”Där björkarna susa”. Björken har alltid haft en viktig plats i den finska kulturen, och trädet får här symbolisera hemlängtan, minnen och nostalgi.
”Där björkarna susa”. Björken har alltid haft en viktig plats i den finska kulturen, och trädet får här symbolisera hemlängtan, minnen och nostalgi. Bild: Bild: Agnes Thor

ETC Örebro.

Hur formas etnisk identitet och vad blir kvar genom generationerna? Det är frågor som fotografen Agnes Thor har funderat över i sin spegling av svenskar med finskt ursprung. På onsdag har utställningen ”Finland finns inom mig” vernissage på Örebro läns museum.

Fotografen Agnes Thor har fått uppdraget att tolka det sverigefinska kulturarvet. Senast hon hade en separatutställning i Örebro var 2014 på Anckarsvärds magasin. Då hade hon under en tid fotograferat hästar i gränslandet mellan fria och tyglade, fångade på resor i såväl USA som i Karlslund. I likhet med många av Agnes Thors tidigare bilder var det lätt att fascineras över ljuset som sveper in i motiven likt en mjuk rullande dimma. Nu har hon utgått från Örebro län och Finnskogen vid Lekvattnet där svedjefinnarna slog sig ner början av 1600-talet. Agnes Thors visuella berättarstil är högst närvarande, men inspirationen är en helt annan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00