Tre frågor.

2019-09-02 04:01
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Puffetikett
Dagens ETC

”En speciell känsla att det finns ett så starkt stöd”

Moa Elf Karlén. Förlagschef på Leopard som nu ger ut Barbara Ehrenreich efter att ha crowdfundat tillsammans med Dagens ETC-läsare.

Nu släpps ”Att lura åldrandet” tack vare att Dagens ETC-läsare crowdfundade 301 000 kronor. Blev du förvånad?

– Ja, jag blev faktiskt det, om jag ska vara ärlig. Det är en speciell känsla att det fanns ett så starkt stöd, och det handlar inte bara om pengarna. Jag har fått mejl med idéer och förslag. Ett genuint engagemang. Nu har alla crowdfundare fått ett personligt brev från mig där de bjuds in till ABF i Stockholm imorgon. Självklart med gratis entré. Barbara Ehrenreich är då med på länk.

Tror du att det är bokens ämne som skapade sådant engagemang?

– Jag hoppas det. Frågor som rör hälsa diskuteras alldeles för lite, inklusive den starka ekonomiska industri som finns kopplad till frågorna. Barbara Ehrenreich tar sig an det på ett humoristiskt sätt, det finns en lätthet som jag gillar. Hon får oss att stanna upp och tänka till. Hur vi ägnar våra liv åt en illusion av kontroll, när det enda som vi med säkerhet vet är att vi kommer att dö. Kanske ska vi ägna livet åt livet?

Blir det mer crowdfunding framöver?

– Jag tror att det är viktigt att titta på den möjligheten, inte minst för ett vänsterförlag. Förutsättningarna för bokbranschen och det demokratiska samtalet förändras snabbt. Bokhandeln säljer mindre, bokklubbarna är nästan borta. Då kan det här vara ett svar av många. Det kan vara det som får oss att våga ge ut en viss titel. Det handlar också om att skapa ett sammanhang kring en bok. Kanska ska man ställa frågan: Vad vill ni att vi ger ut? Det är långt ifrån den hierarkiska, traditonella förlagsvärlden.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev